Linkuri accesibilitate

Rusia amendează RFE/RL pentru o pretinsă violare a legislației „agenților străini”


La Biroul din Moscova al postului Radio Libertatea
La Biroul din Moscova al postului Radio Libertatea

„Legile Statelor Unite ne garantează independența editorială. Sugestiile că noi am fi agenți ai vreunui guvern sînt false.” (Thomas Kent).

Un tribunal din Rusia a amendat astăzi postul nostru de radio, Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, sub acuzația că nu s-ar fi supus așa-numitelor prevederi ale unei legi ruse ce reglementează activitatea mediilor de informare etichetate de guvern drept „agenți străini”.

Un tribunal raional de la Moscova a condamnat astăzi Radio Europa Liberă/Radio Libertatea la plata a o sută de mii de ruble – echivalentul a 1600 de dolari) după ce un judecător rus a respins cererea avocatului apărării al companiei noastre de radio de amînare a audierii.

Rusia amendează Radio Europa Liberă/Radio Libertatea
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

REL/RL afirmă că în acest moment evaluează opțiunile legale, dat fiind că, în ultimă instanță, violarea Legii referitoare la „agenții străini” poate conduce la acuzații penale împotriva radioului și a personalului său din Rusia și să amenințe operațiunile radiofonice de acolo.

Avocații mandatați de radio în apărare au pledat cauza companiei, spunînd că există o lipsă de claritate în prevederile privitoare la data cînd trebuie îndeplinite cererile legii.

Președintele REL/RL, Thomas Kent, în cursul unei vizite la Chișinău
Președintele REL/RL, Thomas Kent, în cursul unei vizite la Chișinău

Președintele REL/RL, Thomas Kent, a spus că darea în judecată a postului de radio într-un tribunal rusesc reprezintă „o nouă escaladare abruptă într-o serie de acțiuni ruse menite să paralizeze activitatea companiei și să ridice suspiciuni publice în legătură cu angajații ei ruși”. Radio Europa Liberă/Radio Libertatea se bucură de susținerea Congresului american.

Decizia de astăzi survine la opt luni după ce Ministerul de Justiție de la Moscova a pus eticheta de „agent străin” pe Radio Europa Liberă/RadioLibertatea, Vocea Amercii (VOA) și cîteva servicii de știri afiliate. O astfel de desemnare este bazată pe o lege semnată de președintele Vladimir Putin în noiembrie trecut și care permite guvernului să eticheteze mediile de informare ce primesc fonduri din străinătate. Legea a dat naștere multor critici severe din partea guvernelor occidentale și a militanților pentru drepturile omului.

Președintele Thomas Kent a mai spus că întreaga lege a avut de la bun început o motivare politică. „Dintre toate mediile străine care activează în Rusia, doar cele finanțate de Congresul american au fost desemnate drept „medii agenți străini”. Considerăm că legea a fost gîndită în mod exclusiv pentru a ne avea ca țintă. Legile Statelor Unite ne garantează independența editorială. Sugestiile că noi am fi agenți ai vreunui guvern sînt false. Ele au afectat deja capacitatea noastră de a culege știri în Rusia și ele pun în primejdie angajații noștri acolo” – a declarat președintele.

Radio Europa Liberă/Radio Libertatea și Vocea Americii sînt controlate de un Colegiu (Board) de Guvernatori pentru emisiunile radio, o agenție din Statele Unite care supervizează operațiunile media și transmisiunile guvernamentale civile. Vocea Americii este o entitate federală, în timp de Radio Europa Liberă/Radio Libertatea este o organizație privată, non-profit, finanțată printr-o subvenție din partea Congresului Statelor Unite.

Desemnarea organizațiilor media cu termenul de „agent străin” le pune sub incidența unei legi controversate din 2012 care permite autorităților ruse să aplice aceeași etichetă și organizațiilor non-guvernamentale ce primesc sponsorizare din străinătate și sînt presupuse astfel ca angajate într-o activitate „politică”. Violările acestei legi pot fi pedepsite cu amenzi sau chiar pînă la doi ani de închisoare, în cazul în care organizația este bănuită a nu se fi supus legii într-un mod așa-zis „deliberat”.

Legea semnată de Putin în noiembrie 2017 mai cere

mediilor etichetate astfel să publice o declarație informîndu-și publicul despre statutul lor ca „agenți străini”. Oficialitățile ruse au spus că legea ar constitui un „răspuns simetric” după ce canalului de televiziune Russia Today (RT; Rusia astăzi), finanțat de stat și pe care autoritățile americane îl acuză de răspîndirea unor informații propagandistice, i s-a cerut anul trecut să se înregistreze în Statele Unite ca o unitate ce activează sub Legea de Înregistrare a Agenților Străini (FARA).

Oficialitățile americane afirmă că acțiunea nu este una simetrică, argumentînd că legile ruse și americane sînt diferite și că Rusia folosește legislația referitoare la așa-zișii „agenți străini” pentru a reduce la tăcere dizidența și a descuraja schimbul liber de idei.

Camera inferioară a Parlamentului rus (Duma de Stat) examinează în prezent o legislație care ar permite guvernului să extindă etichetarea asupra unor persoane ce au primit bani din străinătate și publică articole pentru organizații media desemnate ca „agenți străini”.

XS
SM
MD
LG