Linkuri accesibilitate

Rușii iau pașapoarte kârgâze pentru a scăpa de războiul din Ucraina


Peste 1600 de cetățeni ruși au solicitat pașapoarte kârgâze între ianuarie și sfârșitul lunii septembrie 2022. (foto de arhivă)
Peste 1600 de cetățeni ruși au solicitat pașapoarte kârgâze între ianuarie și sfârșitul lunii septembrie 2022. (foto de arhivă)

Firmele private rusești oferă cetățenia kârgâză spunând că nu e dificil s-o obții. Sute de mii de ruși au fugit din țară de când Moscova a invadat Ucraina anul trecut, cei mai mulți dintre ei emigrând în foste republici sovietice.

Rușii sunt tot mai interesați de obținerea pașapoartelor kârgâze pentru a putea pleca din țara lor izolată după declanșarea invaziei în Ucraina la începutul anului trecut.

Firmele private rusești fac publicitate pașaportului kârgâz spunând că este singura modalitate pentru a putea călători, studia și locui în țările occidentale.

Sute de mii de ruși și-au părăsit țara după invazie, temându-se de consecințele economice ale războiului și de riscul de a fi înrolați în forțele armate.

Cei care provin din medii înstărite și-au cumpărat case și au întemeiat afaceri în țări precum Emiratele Arabe Unite, Thailanda și Israel, pregătindu-și traiul pe termen lung în aceste locuri.

Mulți ruși, majoritatea din clasa de mijloc, au plecat în țări vecine precum Armenia, Georgia, Uzbekistan, Kazahstan și Kârgâzstan.

Compania rusă Deschide lumea promite obținerea cetățeniei kârgâze pentru clienții ruși la prețul relativ accesibil de 1500 de dolari în termen de până la 18 luni.

Nu se știe câți ruși au solicitat pașapoarte kârgâze prin astfel de firme private sau pe alte canale. Dar cifrele oficiale ale autorităților de la Bișkek indică faptul că numărul cetățenilor ruși care au solicitat un pașaport kârgâz a crescut de patru ori de la începutul conflictului, în februarie 2022.

Departamentul de evidență a populației din Kârgâzstan afirmă că 1631 de cetățeni ruși au solicitat pașapoarte kârgâze între ianuarie și sfârșitul lunii septembrie 2022. Este o creștere de peste 400% față de aceeași perioadă din 2021, când 385 de cetățeni ruși au solicitat cetățenia kârgâză.

Sute de mii de ruși au fugit din țară după invadarea Ucrainei.
Sute de mii de ruși au fugit din țară după invadarea Ucrainei.

Agenția a precizat că 226, respectiv 603, cetățeni ruși au primit cetățenia kârgâză în anii 2021 și 2022.

O listă a persoanelor cărora li s-a acordat cetățenia kârgâză până pe 26 octombrie anul trecut arată că printre cei care au primit pașaportul se aflau etnici kârgâzi și ruși.

Lista include multe persoane cu nume și prenume rusești care s-au născut la Moscova, Sankt Petersburg, Celiabinsk și în alte orașe rusești.

Unii dintre ei au fost identificați chiar ca fiind oficiali, antreprenori ruși sau membri ai familiilor acestora.

Citând mai multe surse, The Moscow Times relatează că datele personale ale unora dintre noii deținători de pașapoarte - numele, prenumele, data și locul nașterii - sunt identice cu cele ale unor oficiali și oameni de afaceri ruși și ale rudelor acestora.

Un exemplu este cel al Nataliei Mihailovna Barșcevskaia, care s-a născut la Moscova în 1977. Astfel de detalii sunt identice cu cele ale fiicei celei mai mari a lui Mihail Barșcevski, avocat și oficial important al guvernului rus.

Un alt nume de pe listă este Dmitri Zelenin, născut la Moscova în 1962, la fel ca fostul guvernator al provinciei ruse Tver. Numele, prenumele, data și locul nașterii corespund și ele.

De asemenea, frații Aleksandr Valerievici Zadorin, născut la Bișkek, în vârstă de 35 de ani, și Mikhail Valerievici Zadorin, în vârstă de 45 de ani - care au primit cetățenia kârgâză anul trecut - au exact aceleași date personale ca fiii omului de afaceri rus Valeri Zadorin. Atât el, cât și fiii săi s-au născut în Bișkek, dar s-au mutat ulterior în Rusia.

„Totul s-a schimbat după ce a început războiul”

Se pare că aproximativ 30 de mii de ruși au sosit în Kârgâzstan în 2022, în cea mai mare migrație de ruși în această țară din ultimele decenii. Rusia și Kârgâzstan fac parte din Uniunea Economică Eurasiatică condusă de Moscova și au legături politice și economice strânse.

Rusia găzduiește sute de mii de lucrători migranți kârgâzi, ale căror remitențe reprezintă o sursă important de venit pentru multe gospodării din această națiune săracă din Asia Centrală.

Kârgâzstanul și Rusia nu au un pact de dublă cetățenie. Dar legile din ambele țări permit cetățenilor lor să dețină mai multe naționalități.

Vecinul Kârgâzstanului, Tadjikistanul, a semnat un acord de dublă cetățenie cu Rusia în anii 1990. Mii de tadjici au obținut pașapoarte rusești în ultimii ani, după ce Moscova și-a simplificat legea cetățeniei pentru persoanele din fostele țări ex-sovietice, pentru a face față crizei demografice din Rusia.

Nu se știe dacă și rușii au obținut pașapoarte tadjice după declanșarea războiului din Ucraina.

Dar, cum spune membrii familiei Sattorov din provincia Orenburg, la aproximativ 1500 de kilometri sud-est de Moscova, mulți cetățeni cu dublă cetățenie tadjikă și rusă, precum ei, au început să aprecieze „pașapoartele tadjice, cândva aproape fără valoare”.

Membrii familiei Sattorov au fost printre primii lucrători tadjici migranți care au venit în Rusia în anii 1990, dar nu au putut obține pașapoarte rusești până în 2016.

„Întotdeauna am prețuit pașapoartele noastre rusești pentru că ne-au ușurat munca și traiul în Rusia, obținerea de beneficii de stat și călătoriile în străinătate”, a afirmat pentru RFE/RL Ahtam Sattorov, capul familiei de cinci persoane. „Dar totul s-a schimbat după ce a început războiul din Ucraina”.

În ianuarie, familia a reînnoit pașaportul tadjik expirat al fiului lor de 16 ani. Adolescentul va face vârsta de recrutare peste doi ani, la 18 ani.

La fel ca multe persoane din Rusia, Sattorov a crezut la început că „operațiunea militară specială” - așa cum a denumit Moscova invazia brutală a Ucrainei - va dura doar câteva luni și se va încheia cu victoria rușilor. „Acum nu sunt sigur când se va termina. Vreau ca fiul meu să poată părăsi definitiv Rusia, dacă este necesar”, a spus el.

În primele zile petrecute în Rusia, soții Sattorov s-au împrietenit cu un om de afaceri local care i-a angajat să lucreze în dacha lui și i-a ajutat ca, în cele din urmă, „să poată sta pe propriile picioare”. Soții Sattorov sunt încă apropiați de el.

„Prietenul nostru spunea nu demult că se gândește să obțină un pașaport tadjik sau un alt pașaport din Asia Centrală”, a spus Sattorov. „Suna suprarealist - un angajator rus care ne întreabă cum se poate obține cetățenia tadjică. Înainte era invers.”

XS
SM
MD
LG