Linkuri accesibilitate

Rosian Vasiloi: Profesionalizarea armatei ar însemna alocarea suplimentară a sumei de 650 milioane de lei


La o expoziție a Armatei Naționale în centrul Chișinăului
La o expoziție a Armatei Naționale în centrul Chișinăului

Expertul IDIS Viitorul în politici de securitate spune că trecerea la armata exclusiv prin contract şi reformarea sectorului de apărare este realizabilă dacă există voință politică.

Planurile autorităţilor de la Chişinău de a trece la o armată de profesie, renunţându-se treptat la serviciul militar obligatoriu, sunt criticate mai ales pentru că nu se ştie dacă Republica Moldova îşi poate permite financiar aşa ceva, iar un plan de acţiuni în acest sens, prezentat recent de Ministerul Apărării, nu a răspuns la această principală întrebare. L-am întrebat pe Rosian Vasiloi, expert în politici de securitate de la IDIS Viitorul, pe ce se bazează scepticismul experţilor.

Rosian Vasiloi
Rosian Vasiloi

Rosian Vasiloi: „Republica Moldova își poate permite acest lucru dacă există voință politică. Și acest mesaj de reformă a armatei naționale prin profesionalizarea ei este real. Noi avem mai multe exemple pe această dimensiune: de majorare a bugetului în diferite sectoare, cum ar fi, în ultimii ani ce s-a întâmplat cu gospodăria drumului și dezvoltarea rețelelor de transport, inclusiv cu suportul partenerilor internaționali. Însă, pentru a profesionaliza armata, dacă noi vrem să includem în acești termeni anii 2018-2021, este necesar minimum alocarea suplimentar pentru Ministerul Apărării a sumei de circa 650 milioane de lei, ceea ce ar fi încă plus o sută de procente la bugetul actual existent. Își va permite acest lucru Moldova într-un an electoral sau nu, este greu de spus. Dar eu anticipez că nu, pentru că noi putem spune, de fapt, că o jumătate de an a trecut, rectificarea bugetului nu a fost făcută, respectiv, această acțiune pentru anul 2018 este puțin probabil că va fi implementată.”

Europa Liberă: Cum ați făcut acest calcul din care ar rezulta că am avea nevoie de încă un buget la cel existent?

Rosian Vasiloi: „Păi, noi dacă vom lua numărul militarilor în armata națională și vom înmulți cel puțin la salariul minim pentru un militar pe bază de contract, de aici și iese această sumă. Însă, aici trebuie să fim foarte atenți cum calculăm și cum profesionalizăm armata.

Actualmente, armata națională, împreună cu Ministerul Apărării, are în jur 6.500-6.700 de oameni. O parte din ei sunt militari în termen. După profesionalizare rămân același număr de militari, dar deja pe bază de contract? Și, din propria experiență pot spune că pe timpul când Serviciul Grăniceri a fost profesionalizat, profesionalizarea a durat, de facto, din 2003 până în 2012, adică nouă ani de zile. Noi, suplimentar atunci primeam din bugetul țării sume anual în mărime de la cinci milioane la etapa incipientă, până la 60-65 milioane lei numai pentru profesionalizare.

Eu vreau să fiu înțeles corect. Reforma Armatei naționale este necesară, pentru că situația actuală în care se află armata națională, cu un buget de 0,39 sau 0,4 la sută nu ne permite de a dezvolta aceste capacități, inclusiv și pe dimensiunea profesionalizării...

Dar, trebuie să ținem cont de alte priorități, care, în contextul profesionalizării, trebuie să fie dezvoltate. Și aici mă refer la ce echipament folosim mai departe. Folosim acel echipament care este din veacul trecut, de pe timpul Uniunii Sovietice? Ce capacități logistice de instruire folosim noi pentru militarii pe bază de contract? Pentru că, ca să pregătești un militar pe contract este necesară infrastructura corespunzătoare, partea logistică, partea socială și multe, multe alte aspecte care, cel puțin în programul care a fost prezentat pentru consultările publice, nu se regăsesc. Toate aceste măsuri sunt prevăzute în Planul de acțiuni și în implementare a acestui program, care, cu părere de rău, este cu titlu restricționat și noi nu putem să vedem ce măsuri, totuși, vor fi implementate pentru a atinge acele obiective trasate în acest program.

Nouă ni s-au permis aceste suplimente bugetare pentru profesionalizare în contextul în care partenerii externi, în particular Uniunea Europeană și Statele Unite, au venit cu proiecte de asistență pe echipament, pe dezvoltarea infrastructurii, de comunicații, mobilitate și multe, multe alte aspecte. Și, respectiv, bugetul de stat nu livra sume financiare în acest domeniu și noi ne-am concentrat expres pe profesionalizare, dar punând acces pe calitatea pregătirii.

Eu vreau să fiu înțeles corect. Reforma Armatei naționale este necesară, pentru că situația actuală în care se află armata națională, cu un buget de 0,39 sau 0,4 la sută nu ne permite de a dezvolta aceste capacități, inclusiv și pe dimensiunea profesionalizării.”

Europa Liberă: Eu am auzit pe reprezentanții Ministerului Apărării, atunci când au prezentat acest program de profesionalizare a armatei, zicând că mizează pe sume mai mari de la buget, dar sumele astea vor veni treptat și așa trebuie să fie, pentru că o sumă mai mare aruncată acum peste Ministerul Apărării nu ar putea fi valorificată. Cum vi se pare?

Rosian Vasiloi: „Eu sunt perfect de acord cu colegii de la Ministerul Apărării, dar noi trebuie să reieșim din anumite analize, cum ar fi analiza strategică a apărării care a fost petrecută în anii precedenți, nu s-a ținut cont de concluziile acestei analize și acum se face ad-hoc. Ce stă la baza acestor studii și cine s-a ocupat cu aceste studii? Tot Ministerul Apărării ne spune nouă că au participat experți străini la elaborarea acestui program, dar pe mine, ca contribuabil, și pe alţi cetățeni ne interesează cât va costa acest program în total.”

Europa Liberă: Republica Moldova este angajată într-un parteneriat, într-un program chiar special chiar cu NATO care se numește „Sporirea capacității de apărare”. Aș vrea să știu părerea dumneavoastră – nu periclitează aceste planuri noi ale guvernării angajamente anterioare cu organizații ca NATO?

Rosian Vasiloi: „Nu periclitează în niciun fel până în momentul în care Republica Moldova are o viziune clară cum trebuie să fie reformat sectorul național de apărare și securitate. Or noi, la moment, nu avem niciun document de politici în acest domeniu aprobat de parlament sau de guvern. Respectiv, partenerii de dezvoltare, inclusiv și Alianța Nord-Atlantică, este destul de reticentă în acordarea unei asistențe Republicii Moldova atât timp cât nu este clar ce dorim noi de la aceste reforme.”

Europa Liberă: În concluzie, domnule Vasiloi, din ceea ce ați văzut în acest plan, pentru dumneavoastră este clar care va fi strategia Ministerului Apărării, strategia guvernării în raport cu reformarea armatei?

Rosian Vasiloi: „Trebuie să fie aprobate documentele de politici pe dimensiunea apărării și securității, unu la mână. Doi – în conformitate cu aceste prevederi, trebuie să fie livrate pentru Ministerul Apărării sumele necesare pentru a implementa prevederile acestor planuri. Eu cred că Ministerului Apărării, sunt realist, nu i se va da posibilitatea să implementeze programul așa cum este prevăzut în proiect în anii 2018-2021.”

XS
SM
MD
LG