Linkuri accesibilitate

Rosian Vasiloi: „Ce au aceste aplicații cu pretinsa misiune de menținere a păcii?”


Blindate GOTR, în timpul aplicațiilor din august 2016
Blindate GOTR, în timpul aplicațiilor din august 2016

Interviul matinal cu un expertul în politici de securitate de la IDIS Viitorul.

Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) staționat în regiunea transnistreană a desfășurat marți și miercuri din nou exerciții militare cu forțarea râului Nistru în direcția potențialului inamic, ignorând orice rigori de înștiințare sau de autorizare. Au urmat reacții din partea unor instituții de la Chișinău, din partea misiunii OSCE, ignorate însă de reprezentanții armatei ruse. Un interviu cu expertul în politici de securitate la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale Viitorul Rosian Vasiloi.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:12:03 0:00
Link direct

Europa Liberă: Așadar, noi exerciții ale GOTR cu forțarea râului Nistru, pe direcția, cum s-ar spune, potențialului inamic... Înțelegem din reacțiile de până acum că trupele ruse au ignorat orice mecanism convenit de înștiințare, de autorizare a unor aplicații în Zona de securitate... De ce stârnesc îngrijorare asemenea acțiuni?

Rosian Vasiloi: „Dvs deja ați deschis câteva paranteze, pentru că ele contravin oricăror regulamente și instrucțiuni ale activității trupelor militare, trupelor de pacificare în zona de securitate, încalcă toate prevederile regulamentelor de activitate ale Comisiei Unificate de Control și încalcă prevederile Convenției de încetare a focului din 21 iulie 1992, art. 4, care prevede că Armata 14, iar grupul operativ al trupelor ruse este succesorul în drept al acelei entități militare, nu se implică în chestiuni interne din Republica Moldova, nu destabilizează situația, nu participă la diferitxerciții militare și multe alte aspecte.”

Europa Liberă: Unii ar spune că sunt niște simple exerciții, că militarii ruși nu fac decât să aplice principiul suvorovist te instruiești din greu, lupți mai ușor... Să precizăm: GOTR are în general posibilitatea legală, prevăzută în vreun act, de a desfășura aplicații militare? Reglementează vreun document amploarea, limitele, spațiul pentru aplicații de acest gen?

Rosian Vasiloi: „Acest lucru nu este stabilit în acordurile sau înțelegerile bilaterale dintre Republica Moldova și Federația Rusă, însă ca entitate militară a districtului militar Est, ea se subordonează direct ordinelor și dispozițiilor, directivelor acestei structuri militare de

Ce au aplicațiile militare, forțarea râului Nistru, ghidarea artileriei și aviației pentru distrugerea inamicului și multe de acest gen cu paza depozitelor de la Colbasna?

anvergură, cu statul major în Sankt-Petersburg. Păi, iată conform acestor reguli, ei desfășoară aceste aplicații militare și îmi pare rău că după 26 de ani de ocupație de fapt a unei părți din teritoriul Republicii Moldova, aceste activități nu au fost reglementate în dialogul sau în acordurile bilaterale între Republica Moldova și Federația Rusă. Un subiect aparte de care trebuie să ținem cont e ce au aplicațiile militare, forțarea râului Nistru, ghidarea artileriei și aviației pentru distrugerea inamicului și multe de acest gen cu paza depozitelor de la Colbasna? Asta dacă noi re referim la activitatea grupului operativ al trupelor ruse. Ce au aceste aplicații cu pretinsa misiune de menținere a păcii? Pentru mine este cert că noi, că noi în Republica Moldova, sau cel puțin eu nu divizez separat cum fac autoritățile, că noi avem grup operativ al trupelor ruse, că noi avem misiune de pacificare, că noi avem pretinsul sector de securitate a regimului separatist de la Tiraspol. Noi, pe teritoriul Republicii Moldova, avem trupe de ocupație. Să terminăm cu toată această debandadă și neclaritate. Curtea Constituțională și-a expus expres ce avem noi pe teritoriul Republicii Moldova. În rezoluția ONU din iunie a acestui an și acolo s-a infiltrat această neclaritate. Rezoluția cu privire la retragerea necondiționată a trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Dar care sunt aceste trupe? Care stat a invadat și ocupă o parte din teritoriul suveran al țării?”

Europa Liberă: Reacții parcă mai zgomotoase acum în legătură cu aceste exerciții... De ce? GOTR a mai făcut și în trecut exerciții...

Rosian Vasiloi: „Dvs. foarte corect ați menționat „reacții zgomotoase”. Pe mine, cel puțin, ieri m-a surprins pentru prima dată cred că în ultimii patru ani reacția misiunii OSCE din Republica Moldova.”

Europa Liberă: De ce v-a surprins, domnule Vasiloi?

Rosian Vasiloi: „Pentru că în ultimii patru ani, misiunea OSCE din Republica Moldova a tăcut la toată această debandadă cu exercițiile militare din regiunea transnistreană.”

Europa Liberă: Poate e pentru prima dacă când nu le-a fost îngăduit accesul reprezentanților misiunii în zona respectivă?

Rosian Vasiloi: „Nu este prima dată! De asta și m-am mirat. Au mai fost încercări și anul trecut ca observatorii militari, inclusiv și cei de la OSCE să monitorizeze acel exercițiu care a fost pe data de 3-4 august. Aici pot fi diferite scenarii. Poate că au plecat fostul șef al misiunii - domnul Scanlan. Și de aceea ei au acum mână liberă de a promova o asemenea reacție. Anul trecut era pregătită o reacție OSCE însă eu cel

Pe mine mă surprinde că autoritățile se limitează numai la aceste reacții din comunicate de presă

puțin cunosc că nu a fost permis accesul mai departe sau pornirea mai departe de către domnul Scanlon. Noi vom vedea, vom analiza de ce s-au întâmplat acest lucru. Pe mine cel puțin aceste reacții deja nu mă surprind, pe mine mă surprinde că autoritățile se limitează numai la aceste reacții din comunicate de presă, prin reacții a unor demnitari pe pagini personale a rețelelor de socializare, pe mine mă îngrijorează că nu vin reacții și mecanisme clare cum noi descurajăm organizarea de către Federația Rusă a unor asemenea exerciții pe teritoriul Republicii Moldova?”

Europa Liberă: Biroul pentru politici de integrare, delegația Chișinăului în CUC au condamnat cel întâmplate...Ce altceva decât exprimarea „profundei îngrijorări” are la îndemână Chișinăul pentru a descuraja, dacă nu chiar a exclude asemenea acțiuni pe care le califică ca sfidătoare?

Rosian Vasiloi: „Eu le-aș diviza pe trei dimensiuni: politico-diplomatice, economice și pe bilaterală cu partea ucraineană. Noi trebuie să regularizăm odată și odată cum militarii Federației Ruse intră în Republica Moldova. Toate aceste deplasări să fie condiționate strict. Fie participarea la misiunea de pacificare, pretinsa, fie grupul operativ al trupelor ruse. Cum noi admitem că comandantul suprem militar al forțelor de pacificarea a Federației Ruse participă la asemenea exerciții? Să fie intentate dosare penale de către organele competente a Republicii Moldova împotriva acelor persoane care încalcă sau îngrădește accesul observatorilor militari pentru monitorizarea acestor situații. Să fie impuse anumite restricții asupra pretinșilor oficiali din regiunea transnistreană care participă la aceste exerciții, pentru că la exercițiu au participat și trupele separatiste paramilitare din regiunea transnistreană. Și multe alte aspecte.”

Europa Liberă: Militarii ruși au avut totuși amabilitatea să nu prezinte exercițiile lor militare în fața potențialului inamic drept acțiuni de consolidare a măsurilor de încredere între Chișinău și regiunea controlată de ele... De altfel, cum pot influența asemenea întâmplări măsurile de încredere realizate până acum de Chișinău și Tiraspol? Mai ales că Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol, se declara satisfăcut de progresul în acest sens?

Rosian Vasiloi: „Eu nu știu despre ce progres vorbește domnul Krasnoselski, or prin asemenea exerciții Federația Rusă sfidează, supune la zero acest pretins dialog, eu nu știu cine este atât de optimist să spună că este un dialog consistent între Chișinău și Tiraspol. În opinia mea, tot ce se întâmplă e o cedare din partea autorităților Republicii Moldova cu semnarea acestor decizii protocolare, pentru că ele rezolvă tot ce doriți, numai nu rezolvă problemele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, dar într-o măsură oarecare consolidează sau creează anumite premise pentru consolidarea pretinsei statalități a regiunii transnistrene. Este opinia mea personală și se bazează pe anumite analize pe care le-am făcut eu împreună cu colegii mei. Krasnoselski poate să vorbească foarte mult. Locul lui Krasnoselski este la pușcărie pentru tot ceea ce a făcut în localitățile care se află sub controlul constituțional al Republicii Moldova pe timpul când era ministru de interne. Pe mine mă îngrijorează că nu vin anumite reacții din partea autorităților, eu nu mai vorbesc despre viitoarea întâlnire care parcă ar trebuie să fie dintre domnul Dodon și Kransnoselski la care se va discuta, cel puțin din comunicatul de presă, vedem că se va discuta aspecte legate de prezența militară a Federației Ruse și a misiunii de pacificare. Noi în loc să discutăm subiecte cum noi micșorăm această prezență militară, anumiți actori politici creează mai multe ambiguități și premise pentru consolidarea acestei prezențe militare și noi știm care este poziția președintelui Republicii Moldova Igor Dodon pe acest subiect.”

Europa Liberă: Într-o postare pe Facebook, ministrul moldovean al apărării Eugen Sturza a calificat exercițiile militare ale trupelor ruse din Transnistria drept „acțiuni provocatoare”, care nu fac față unei acțiuni de pacificare. Potrivit ministrului, „acest tip de exerciții în zona de securitate, cu blindate și autocamioane fără numere de înmatriculare, sunt niște acțiuni provocatoare care încalcă mecanismul de asigurare a regimului în Zona de Securitate și clatină fundamentul justificării părții ruse drept misiune de pacificare”... Și dacă „clatină fundamentul”, ce trebuie să înțelegem că poate urma, în afară de retorică?

Rosian Vasiloi: „Eu cred că de la vorbe trebuie să trecem la fapte. Aici mă refer nu la promovarea mesajelor de modificare a statutului acestei misiuni de pacificare, dar să venim cu acțiuni concrete, să o trecem de sub paravanul militar, sub un paravan civil, polițienesc. Eu cred că acest timp a venit și împreună cu partenerii noștri, Uniunea Europeană, Ucraina și Statele Unite noi am putea să sensibilizăm Federația Rusă ca să fie schimbat acest statut. Nu va fi ușor, recunosc acest lucru, dar noi acest dialog trebuie să-l trecem de la categoria mesajelor promovate pe Facebook, la acțiuni concrete, politico-diplomatice cu partenerii noștri.”

XS
SM
MD
LG