Linkuri accesibilitate

Va rata România intrarea în Schengen anul acesta?


Un grănicer român supraveghează granița cu Republica Moldova
Un grănicer român supraveghează granița cu Republica Moldova

Dacă aderarea României la Schengen se amână pentru la anul e posibil să intervină alte complicatii.



România se teme că ar putea să rateze anul acesta intrarea in Spatiul Schengen de libera circulatie, după ce Franța si Germania, au cazut de acord ca aderarea sa se faca in doi pasi: la inceput cu aeroporturile si porturile, iar apoi cu granitele de pe uscat. Detalii de la Sabina Fati

Aderarea completa la Spatiul Schengen inseamna eliminarea totala a controalelor de frontiera intre statele membre si deci libera circulatie a cetatenilor cu pasapoarte din statele membre ale acestui spatiu. Bucurestiul se astepta ca Romania sa primeasca unda verde pe 22 septembrie la Consiliului de Justitie si Afaceri Interne, unde se reunesc ministri de profil din toate statele Uniunii Europene. Lucrurile s-au schimbat insa brusc din cauza Olandei care a amenintat ca se opune, fiindca Romania si Bulgaria, state care asteapta la pachet aderarea la Schengen, nu au luptat sufficient impotriva coruptiei. Acesta este, insa, doar un pretext, fiindca guvernul de la Haga vrea sa blocheze extinderea Spatiului Schengen din cauza unor ratiuni de ordin intern.
În Olanda, Parlamentul are un cuvânt greu de spus în astfel de dosare, iar Legislativul de la Haga este reticent, fiindca din majoritatea care sprijina guvernul face parte si Partidul Libertatii, un partid populist anti-imigratie. De aceea in acordul de guvernare a apar si conditiile privind aderarea Romaniei si Bulgariei. Ministrul olandez al imigratiei, Gerd Leers a spus de altfel ieri in fata parlamentului ca cele doua state nu vor adera acum la Spatiul Schengen. O decizie finala nu este luata, dar oficialii romani se asteapta la ce e mai rau, in conditiile in care nu exista nici o tara mare din Vechea Europa care sa sustina cauza Bucurestiului. Presedintia poloneza a Uniunii Europene a reusit treptat sa modifice pozitiile intransigente ale Frantei si Germaniei, dar daca aderarea Romaniei la Schengen se amina pentru anul viitor e posibil sa intervina si alte complicatii fiindca anul viitor sint alegeri generale si in Franta si in Germania, state incomodate de imigrantii romani si care vor avea pe agendele electorale politici anti-imigrationiste.

Politigraf

XS
SM
MD
LG