Linkuri accesibilitate

Legile Justiției și contrareforma în fața diplomaților occidentali


La protestul de la București la 3 decembrie
La protestul de la București la 3 decembrie

Parlamentarii USR au folosit tactici zgomotoase la discutarea Statutului magistraților în Camera Deputaților, în încercarea de amânare a votului.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader susține după întâlnirea pe care a avut-o cu mai mulți ambasadori occidentali că nimeni nu i-a făcut niciun reproș în legătură cu modificările legilor justiției. Ministrul Toader are, însă, o calitate aparte, de a prezenta și cele mai negative situații în culorile cele mai optimiste.

Așa a făcut și când a vorbit despre Raportul de monitorizare a Justiției, cunoscut sub numele de Mecanismul de Cooperare și Verificare. A spus atunci că ar fi vorba despre un Raport „pozitiv”, deși documentul este aproape în totalitate critic și constată regresul politicilor anticorupție în România. Acum o săptămână Departamentul de Stat de la Washington i-a îndemnat pe parlamentarii români „să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei”.

Tudorel Toader a declarat azi după discuția pe care a avut-o cu zece ambasadori occidentali că „nimeni nu contestă libertatea de legiferare” și că „nimeni nu contestă necesitatea modificării legilor Justiției în acord cu exigențele constituționale”. Ministrul român al Justiției a insistat la întrevederea cu diplomații străini că ar fi vorba despre schimbări ale Legilor justiției „în acord cu standardele europene”.

Totuși cele trei proiecte de schimbare a acestor legi au creat confuzie si au indus ideea că majoritatea parlamentară orchestrează lucrurile în așa fel încât să le asigure imunitate politicienilor care au dosare penale, între ei liderii celor două camere ale Parlamentului, social-democratul, Liviu Dragnea, și șeful ALDE, Călin Popoescu Tăriceanu. Practic, este vorba despre amendamente care afectează independența magistraților.

Spre exemplu e posibil să fie introdusă răspunderea magistraților, în așa fel încât aceștia să fie nevoiți să plătească dacă deciziile lor devin neconvenabile, apoi s-a eliminate cuvântul „independență” din articolul care definește activitatea procurorilor. Încă nu e clar spre ce se îndreaptă parlamentarii români odată cu aceste modificări, care au continuat și astăzi în plen. Tot astăzi pentru prima dată Opoziția s-a făcut simțită prin acțiunile Uniunii Salvați România.

Parlamentarii USR au folosit tactici zgomotoase la discutarea Statutului magistraților în Camera Deputaților, în încercarea de amânare a votului. Au oprit în această după-amiază ședința, care între timp s-a reluat, cu pancarte pe care au scris „Hoții” și cu ajutorul unei portavoci prin care și-au făcut cunoscute amendamentele. Modificarea legilor justiției continuă însă, fiindcă miza este foarte mare pentru liderii partidelor din arcul guvernamental. În plus, ministrul Tudorel Toader face totul pentru a convinge, în interior și în exterior, că schimbările propuse sunt pozitive. În interior funcționează propaganda, dar în exterior deformările ministrului Justiției sunt deja cunoscute sub numele de contrareformă.

Politigraf

XS
SM
MD
LG