Linkuri accesibilitate

Creșterea economică anunțată de guvern și dezastrul românesc (S. Muscalu/republica.ro)


Situația Uniunii Salvați Români (Andreea Devreme/stiripesurse.ro).

Site-ul republica.ro difuzează opinia comentatorului economic de televiziune Stelian Muscalu în ceea ce privește creșterea economică record anunțată de guvern pentru primul trimestru al acestui an: 5,7% din PIB. Un dezastru, crede Muscalu, și explică prin intermediul unei comparații: dacă te grăbești din București către litoral, iar mașina nu îți merge decât în viteza a doua, motorul se va supraîncălzi și se va arde înainte să ajungi la destinație, iar reparația va costa foarte mult.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:02 0:00
Link direct

Cam așa și cu economia românească, care a crescut doar pe baza consumului: măriri de salarii, oamenii cumpără mai mult, de investit nu investește nimeni. Lipsa de educație financiară e un alt mare handicap pentru români, întreținut cu schepsis de guvernanți, arată Muscalu. „Dacă-mi dai 3 lei azi la salariu o să mă bucur şi o să te votez. Dar pentru că nu s-a ocupat nimeni de educaţia mea financiară, o să mă duc şi o să cheltui 4 lei. Şi o să fiu din nou sărac, plin de nevoi, încă 4 ani”. „Mă sperie foarte tare un lucru, spune Muscalu. Am auzit clasa politică lăudându-se despre cât de bine merge economia, despre cum le pot da ei peste nas celor care se îndoiau de planul de guvernare, iar apogeul a fost îndemnul premierului de a o ţine tot aşa. Tocmai asta este problema! Oameni buni, schimbaţi viteza, altfel ne explodează motorul. Investiţi în economie, terminaţi cu pomenile, trimiteţi oamenii la muncă, renunţaţi la ajutorul minim garantat, educaţi-vă oamenii. Altfel, indiferent de cum arată cifrele, ţara asta nu are nicio şansă la civilizaţie, aşa cum este ea înţeleasă în ţările vest europene”.

Comentatorii din presă nu speră însă mai nimic din partea clasei politice. Nici din partea puterii, dar nici a opoziției. Andreea Pora analizează în revista 22 ce anume blochează evoluția Partidului Național Liberal, care a fost momentul în care și-a pierdut busola. E vorba de o dublă rătăcire: PNL s-a despărțit de ceea ce putea și trebuia să fie atunci când a format, împreună cu social-democrații, Uniunea Social-Liberală. La PDL (cu care PNL a fuzionat la un moment dat), cotitura nefastă a fost momentul în care liderul fondator Traian Băsescu le-a devenit adversar, odată cu lansarea Partidului Mișcarea Populară. Fapt e, constată Andreea Pora, că principalul partid de opoziție, PNL, se pregătește de congres și, indiferent cine va prelua funcția de președinte, eșecul e asigurat. „Eșecul, scrie Pora, rezidă din închistarea partidului și neres­pec­tarea democrației interne, din do­mi­nația pe care a exercitat-o un grup re­strâns de persoane co­coțat la putere – de persoane lipsite de an­ver­gu­ră intelectuală și caracter puternic; din inexistența vo­cilor critice și a dezbaterilor”. În plus, „meritocrația în partid nu a mai func­ționat la niciun nivel”.

Site-ul stiripesurse.ro publică o scurtă analiză semnată Andreea Devreme despre situația Uniunii Salvați România - celălalt partid de opoziție, care tocmai a trecut prin congres de alegeri. A fost reales Nicușor Dan, dar – remarcă autoarea - echipa de care e acum înconjurat e mai degrabă favorabilă unei colaborări a USR cu Platforma 100, lansată de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș. „O opoziție puternică, care să-și miște pașii în sincron în momentele cheie, îi va obliga pe cei din PSD să fie mai temperați în luarea deciziilor”, este concluzia acestei analize.

XS
SM
MD
LG