Linkuri accesibilitate

„Dacă PSD nu scapă de personajul nociv Liviu Dragnea, se va prăbuşi şi el în cimitirul partidelor politice” (Ștefan Vlaston/Adevărul)


„Nu vor renunța la planul lor de decapitare a DNA” (Rodica Culcer/„22”).

Un articol de opinie semnat de Ștefan Vlaston pe blogurile Adevărul comentează rezultatele ultimului sondaj de opinie, realizat telefonic de Sociopol, și care așază Partidul Social-Democrat și pe principalii săi lideri direct pe tobogan. Semnificativ e faptul că cercetarea este coordonată de un apopiat al PSD și totuși partidul e cotat cu doar 34% intenție de vot. Ștefan Vlaston crede că președintele social-democrat Liviu Dragnea își face socoteli greșite. Nu e suficient să-și consolideze puterea în partid prin Congresul extraordinar pe care l-a convocat pentru 10 martie. A pierdut mult din popularitate și deja la ultimele alegeri PSD a primit, în cifră absolută, doar 18%. Data viitoare, alegătorii se vor uita cu siguranță la ce s-a ales de promisiunile de creșteri salariale – praful, zice autorul comentariului. Dragnea a pierdut bătălia pentru descăunarea procurorului șef anticorupție Laura Codruța Kövesi. Recenta achitare definitivă a liderului liberal Ludovic Orban amenință și ea atotputernicia lui Liviu Dragnea. Nu e exclus ca, la un moment dat, văzând încotro merge barca, mulți pesediști să sară în cea liberală. Nici cu funcția reconfirmată sâmbătă nu prea poate spera la zile senine. „Criticile împotriva PSD se vor accentua de la oamenii daţi afară, care posibil se vor alătura lui Ponta. Venirea primăverii va facilita valul de manifestaţii antiguvernamentale, anti PSD şi anti Dragnea [...]. Văzând reacţia populaţiei, liderii europeni nu vor ezita să ceară ultimativ plecarea unui condamnat penal, cu alte dosare pe rol, din fruntea statului (e șeful Camerei Deputaților). [În concluzie] Dacă PSD nu scapă acum de personajul nociv numit Liviu Dragnea, se va prăbuşi şi el în cimitirul partidelor politice”.

Mircea Morariu continuă să pună cap la cap în Adevărul zvonurile despre ce va fi la Congresul extraordinar de sâmbătă. Mai întâi Dragnea se va debarasa de cei care i s-au opus câtuși de puțin. Se poate face lista consultând numele vehiculate ca posibili vicepreședinți, în număr de 16. Absența cea mai vizibilă este cea a Ecaterinei Andronescu, cadru al partidului încă de pe vremea lui Ion Iliescu. Ea „decontează îndrăzneala de a nu fi acceptat cu capul plecat decizia (lui Dragnea) de a nu-i încredinţa şefia Ministerului Educaţiei pe care şi-a dorit-o”. „Epurat va fi şi preşedintele executiv al partidului, d-l Niculae Bădălău, care va plăti pentru naivitatea de a crede că în PSD ai putea iniţiative, că îţi pot trece prin gând idei de reformare”. Practic, ce face acum liderul PSD, arată bloggerul de la Adevărul, este vechea „rotație a cadrelor” pe care o practica masiv Nicolae Ceaușescu. Metoda ajunsese un carusel ameților – nicio reuniune importantă fără vreo câteva schimbări din funcție surpriză.

Rodica Culcer reamintește în revista 22 că există o suită de luări de poziții dinspre coaliția PSD-ALDE care arată că nimic nu i-a convins să renunțe. „Nu vor renunța la planul lor de decapitare a DNA”, pe care o vor încerca de această dată „probabil cu ajutorul CCR, care poate citi cu rea-credință o formulare neglijentă din Constituție cu privire la revocarea procurorilor-șefi”.

XS
SM
MD
LG