Linkuri accesibilitate

Primăria, Festivalul colindelor și tentativa de a împiedica demonstrațiile antiguvernamentale în Piața Victoriei (Hotnews.ro)


Furia dezinformărilor care de care mai gogonate... ((Ioana Ene-Dogioiu/ziare.com).

Primarul social-democrat al Bucureștiului a găsit soluția să blocheze demonstrațiile de protest până la sfârșitul anului. Hotnews.ro anunță că a primit confirmarea Primăriei generale că în Piața Victoriei, unde duminică seara au protestat zeci de mii de bucureșteni împotriva modificării legilor justiției, se va organiza în perioada 2-20 decembrie „Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă”. Pe scena care va fi amplasată în fața guvernului vor evolua mai ales formații de copii. Hotnews notează că e prima oară când se organizează un târg de Crăciun în Piața Victoriei, iar inițiativa nu a figurat de la început între proiectele primăriei. Practic, în decembrie, toate cele trei piețe din București în care au avut loc manifestații de protest de-a lungul timpului – Piața Universității, Piața Constituției și Piața Victoriei – sunt blocate cu căsuțe, acadele, globuri și moși crăciuni.

„De când a lovit comunicatul Departamentului de Stat al SUA, [...] a explodat o furie a dezinformărilor care de care mai gogonate, menite să creeze foarte mult zgomot și multă confuzie”, scrie Ioana Ene-Dogioiu pe site-ul ziare.com. Jurnalista își propune să demonteze măcar câteva. „Legile Justiţiei a căror modificare se încearcă acum ar fi fost inițiate și semnate de Monica Macovei. FALS!”. Ele au fost adoptate sub guvernarea Adrian Năstase, iar singura modificare făcută un an mai târziu, sub semnătura Monicăi Macovei, este contrasemnată chiar de Călin Popescu-Tăriceanu, pe atunci premier, acum liderul formațiunii ALDE și președinte al Senatului. „Majoritatea magistraților (...) ar susține modificările din proiectele aflate acum în dezbaterea comisiei speciale”, spune puterea. „FALS!”, arată Ioana Ene. Cele două asociații de magistrați reprezintă abia a șaptea parte din corpul magistraților. Restul s-au exprimat clar împotrivă, sub semnătură. Semnalul tăios adresat puterii de la București de Departamentul de Stat american ar fi de fapt doar poziția purtătorului de cuvânt al Casei Albe. „Poate că la CJ Teleorman ar merge așa ceva, [...] dar la Washington e imposibil”, scrie jurnalista. În plus, modificările dorite de coaliția PSD-ALDE urmează a fi făcute prin proceduri anti-constituționale.

Pe site-ul republica.ro, Raluca Ion reamintește modul în care Statele Unite au intervenit și în Polonia, și Ungaria în momente de derapaj politic. În Polonia a fost de asemenea vorba de o reformă a justiției extrem de controversată, care a fost ulterior blocată parțial de președintele Poloniei, dar reluată recent de la zero. În Ungaria, derapajul s-a legat de intenția guvernului Viktor Orban de a scoate din țară Universitatea Central-Europeană, fondată și finanțată de omul de afaceri american George Soros.

Tot pe platforma ziare.com, Hilde Brandt, arhitect, membru PNL, dă amănunte despre o inițiativă susținută exclusiv din bani privați de domnia sa și de alți doi oameni de afaceri. Programul RePatriot vrea să netezească drumul înapoi spre casă al românilor plecați la muncă în Europa, întrucât România are un tot mai mare deficit de forță de muncă și o scădere dramatică a natalității. În opinia semnatarei, singurul obstacol de nedepășit este, până la urmă, unul care nu se poate corecta prin nicio lege: „modul în care autoritățile se comportă atunci când interacționează cu cetățeanul. Nu s-a inventat încă niciun vaccin pentru nesimțire, aroganță, corupție și hoție”.

XS
SM
MD
LG