Linkuri accesibilitate

„România a devenit un stat mafiot” (Liviu Avram/Adevărul)


„O spargere în legile acestei țări. Codul Penal (...) se transformă în Codul Penalilor” (Cristian Tudor Popescu/republica.ro).

Ediția electronică a ziarului Evenimentul zilei publică o scurtă știre despre perspectiva ca Igor Dodon să fie suspendat pentru a doua oară din funcția de șef al statului. Motivul – a respins din nou propunerile primului ministru pentru ocuparea a șase fotolii ministeriale goale.

Dar presa de azi e dominată clar de comentariile stupefiate la noile propuneri legislative introduse în cascadă de social-demcrați în parlamentul de la București. Liviu Avram scria încă de ieri în Adevărul că, odată cu prevederea ca angajații fiscului să fie răsplătiți cu până la 15% din ceea ce fiscul a recuperat de la contribuabili, „România a devenit un stat mafiot”. Decizia în sine nu pare foarte foarte gravă, dar este, dacă o pui în context, scrie comentatorul: „Anul acesta a început cu un cadou pentru cei care pot fura bani publici”. E vorba de primele două ordonanțe de urgență, cap de listă în seria lungă de legi aprobate de majoritatea parlamentară. „Toate (...) merg în acelaşi sens: dezincriminarea totală sau parţială a faptelor pe care le pot comite cei care administrează resurse publice sau autoritate publică, însoţită de limitarea drastică a instrumentelor prin care aceştia pot fi prinşi. Furtul – de fapt un anume tip de furt – devine astfel fie legal, fie imposibil de dovedit”.

Pe site-ul republica.ro, Cristian Tudor Popescu scrie că parlamentarii PSD „dau o spargere în legile acestei țări. Codul Penal (...) se transformă în Codul Penalilor”. Față de legile cuprinse în „pachetul Mitralieră”, Ordonanța 13, pentru care în februarie ieșeau în stradă sute de mii de români, „a rămas o poezie simbolistă. Ce vedem acum este un proiect economic beton, rentabilizarea hoției, un ghid pentru uzul corupților, mitarnicilor, abuzivilor cu funcții, ca să-și minimizeze pedeapsa până spre zero. Este distrugerea statului român, văzut ca o sumă de reguli care fac posibilă conviețuirea cetățenilor. Statul de drept este înlocuit cu statul de rapt.

„De ce nu mai avem manifestaţii de amploarea celor din ianuarie-februarie 2017?”, se întreabă Adrian Hatos, unul dintre bloggerii publicați de Adevărul. De ce participarea la recentele proteste nu a depășit 15.000 de oameni, în condițiile în care „Presa şi reţelele de socializare sunt inundate cu argumente zilnice în favoarea ideii că ceea ce se întâmplă este inacceptabil”, iar „Rezultatele sondajelor de opinie arată, de asemenea, o stare de nemulţumire în majoritatea populaţiei, în creştere în acest an”. Adrian Hatos pune fenomenul pe seama non reacției președintelui Klaus Iohannis, slăbiciunii opoziției și a tensiunilor create și întreținute în rândul asociațiilor civice. În acest moment, n-ar mai fi decât o singură cale, sub o singură condiție: contestarea noilor legi la Curtea Constitutională de către președinte, cu condiția ca șeful statului să fie dublat de un „puternic suport popular”. Nu-l va putea obține decât alăturându-se protestatarilor.

XS
SM
MD
LG