Linkuri accesibilitate

De ce sunt profesorii turci prizonieri în România


Deși au în permise de ședere în România, profesorii nu pot ieși din țară, fiindcă pașapoartele le-au fost reținute de consulatul turc.

Profesorii care predau la liceele și școlile „Lumina” și care au cetățenie turcă sunt captivi în România. Consulatul turc le-a reținut pașapoartele, lor și familiilor lor, pe motiv că ar avea legătură cu imamul Fethullah Gülen, pe care președintele Recep Tayp Erdogan l-a numit „terorist”.

Unii dintre ei au avut de înfruntat situații familiale dificile și pentru a le depăși au cerut sprijin la Ministerul de Externe de la București. Unui profesor spre exemplu i-a murit mama, aflată în Turcia, și pentru că nu avea pașaport nu a putut să meargă la înmormântare, altuia i-a născut soția în urmă cu un an și nu a putut să meargă să-și vadă copilul. De la ministerul de Externe li s-a spus că n-au cum să fie ajutați, dar în scris n-au primit niciun răspuns la memoriile trimise. O soluție pentru a putea călători în afara României ar fi să primească cetățenia română, dar prima condiție în acest sens este să aibă minimum opt ani de ședere în țară. Chiar și așa, pentru angajații „Lumina”, o vizită în Turcia ar fi riscantă. Un profesor care are cetățenia română a întrebat la Consulatul României de la Istanbul, dacă ar fi oportun să-și viziteze familia, iar diplomații de acolo i-au răspuns că ar fi mai bine să rămână la București. 70 de profesori de la Lumina au rămas fără acte dimpreună cu familiile lor, în total 370 de persoane.

Ar mai putea încerca varianta obținerii statutului de refugiat în România, dar procedura e complicată și e greu de crezut că un cetățean turc ar primi acest statut. În acest fel, România ar recunoaște implicit că Turcia nu respectă drepturile omului, că îi persecută pe cei care au alte opinii decât cele ale partidului aflat la putere și că aplică rele tratamente celor pe care îi reține. Ceea ce ar fi o palmă peste Parteneriatul strategic dintre cele două țări încheiat în 2011, la care România ține în mod deosebit.

Președintele școlilor „Lumina”, Fatih Gursoy, nu înțelege măsurile de retorsiune împotriva profesorilor turci și declară că instituțiile de învățământ pe care le coordonează nu au nicio legătură cu Fethullah Gülen, care nu este „finanțatorul” lor, nu se află în Consiliul de Administrație al acestora și nu lucrează în nici un fel împreună cu imamul stabilit în Statele Unite. Autorităţile de la Ankara acuză școlile „Lumina” de legături cu o organizaţie teroristă care ar fi condusă clericului de opoziţie Fethullah Gulen, despre care autorităţile turce afirmă că s-a aflat în spatele tentativei de puci de anul trecut.

În ultimul an școlar, 140 de elevi s-au retras de la „Lumina” după ce părinții lor au fost supuși la mari presiuni și amenințați din partea Ambasadei Turciei. Acești copii care au fost nevoiți să plece de la liceele și gimnaziile „Lumina” s-au mutat la Școala Internațională Mark Twain. Diferența taxei de școlarizare a fost suportată de Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din România, ne-a spus Iulia Nueleanu de la Departamentul de comunicare al Instituțiilor de Învățământ Lumina, totul orchestrat de ambasada Turciei la București.

Lumina, înființată la inițiativa investitorilor turci din România, are în total zece școli, dintre care două licee informatice, unul la București și altul la Constanța plus Școala Internațională din București, toate unități de top, de unde provin majoritatea olimpicilor români medaliați. Chiar în această lună au fost premiați doi olimpici la fizică, iar echipa Liceului Internațional de Informatică a câștigat o medalie de aur la Olimpiada proiectelor de mediu de la New York.

3500 de copii și tineri învață la școlile aflate sub umbrela „Lumina”, dintre care 85% sunt români. Taxele de școlarizare oscilează între 8000 și 12.000 de euro anual. Cursurile se țin în limbile engleză și română, dar se predă și limba turcă.

Prima școala a fost înființată la Constanța în 1994, iar rețeaua s-a dezvoltat treptat, inițial cu sprijinul oamenilor de afaceri turci, liceele oferă nu doar Bacalaureatul românesc, ci și pe cel internațional. Universitatea și-a închis însă porțile anul trecut, din cauza presiunilor exercitate asupra finanțatorilor. Guvernul de la Ankara a început atacul asupra Instituțiilor de învățământ „Lumina” în 2013, deși până atunci le susținuse.

După încercarea de puci din 15 iulie 2016, lucrurile s-au înrăutățit însă foarte mult, iar angajații turci ai școlilor, deși au în continuare permise de ședere în România, nu pot ieși din țară, fiindcă pașapoartele lor au fost reținute de consulatul turc. Nu există șanse ca situația acestora să se schimbe în viitorul apropiat, pentru că România nu vrea să interfereze în niciun un fel în conflictul intern din Turcia.

XS
SM
MD
LG