Linkuri accesibilitate

România, drepturile civile, și Platforma „Respect”


Imagine de la lansarea Platformei „Respect”
Imagine de la lansarea Platformei „Respect”

Pentru ONG-urile din platforma „Respect”, referendumul privind redefinirea familiei este „o nouă mineriadă la adresa democrației românești”.

În România, zeci de organizații neguvernamentale au creat platforma „Respect” și au cerut Parlamentului, miercuri, să oprească referendumul pentru modificarea Constituției în vederea redefinirii restrictive a noțiunii de familie.

„România… riscă să se angajeze pe calea autoritarismului, dacă nu acționăm pentru respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor cetățenilor”, se arată în apelul platformei „Respect” care precizează:„Amendamentul constituțional propus limitează drepturile și libertățile cetățenilor, agravează discriminarea și stigmatizarea celor care nu corespund definiției impuse de inițiatori”.

Referendumul este urmarea inițiativei „Coalițiie pentru familie” care anul trecut a strâns trei milioane de semnături în favoarea modificării Constituției, astfel încît familia să fie definită drept „bazată pe căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie ” și nu cum este acum „între soți”.

Pentru apărătorii familiei „tradiționale” această formulare ar putea permite legiferarea legăturilor între persoane de același sex, fie prin parteneriat civil sau căsătorie. Propunerea de modificare a Constituției a fost aprobată de Camera deputaților pe 9 mai și a ajuns în Senat. Liderul camerei, Călin Popescu Tăriceanu preciza pe 15 mai că dezbaterea în plen ar urma să fie programată după 7 iunie. Orice modificare constituțională, după ce trece de Parlament, trebuie supusă unui referendum național.

ONG-urile din platforma „Respect” acuză Parlamentul că „se apropie de o decizie fără să fi organizat dezbateri reale, fără o analiză în profunzime, fără să țină cont de normele și de valorile europene sau de nevoile reale din societatea românească”.

Pentru ONG-urile din platforma „Respect”, referendumul privind redefinirea familiei este „o nouă mineriadă la adresa democrației românești”.

„RESPECT. Platforma pentru Drepturi şi Libertăţi” se definește drept o platformă civică neguvernamentală care reunește cetățeni și organizații ce respectă și promovează drepturile și libertățile fundamentale. Printre inițiatori se numără ONG-uri cu tradiție în apărarea drepturilor omului în România post-comunistă, între care Asociația Pro Democrația, APADOR-CH, Asociația ACCEPT și Centrul pentru Jurnalism Independent.

În luna mai, 33 de membri ai Parlamentului European, din aproape toate fracțiunile, au trimis o scrisoare presedintilor de partide parlamentare din Romania cerându-le să nu susțină organizarea referendumului pentru modificarea Constituției.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Politigraf

XS
SM
MD
LG