Linkuri accesibilitate

România. De ce nu se teme Dragnea de protestele din stradă


Modificarea legilor justiției l-ar putea ajuta să schimba din temelii DNA, un demers susținut de mulți din colegii lui cu dosare penale.

Parlamentarii din coaliția de guvernământ nu par să dea înapoi în privința Legilor justiției, pe care au început să le modifice, pentru început în cadrul unei Comisii speciale, pe care Opoziția o consideră neconstituțională.

Protestul masiv de duminică seară, la care au participat aproximativ 50.000 de oameni în București și probabil încă atâția în marile orașe ale țării nu le-a schimbat hotărârea liderilor PSD și ALDE, partide care formează coaliția de guvernământ.

Cele două partide vor să modifice legile fundamentale ale justiției pentru a putea manipula această zonă, căreia i-a s-a dat în ultimii zece ani independență totală. Din acest punct de vedere, miza principală este scoaterea președintelui din ecuație. Legile în vigoare îi dau dreptul președintelui să hotărască procurorii șefi ai parchetelor și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Rolul Președintelui României nu este câtuși de puțin decorativ, chiar dacă propunerea vine de la ministrul de resort și trece prin Consiliul Superior al Magistraturii. Pe de o parte președintele își asumă numirea acestora și indirect și performanțele lor, iar pe de altă parte, șeful statului are la îndemână pârghii specifice pentru a-i verifica pe cei propuși, dacă sunt șantajabili, dacă nu cumva lucrează pentru un partid, un stat străin, pentru un grup de interese sau chiar pentru crima organizată.

Președintele echilibrează lucrurile și reprezintă un filtru esențial pentru sănătatea sistemului juridic. Din septembrie încoace, după ce ministrul Tudorel Toader a propus achimbarea acestor legi aproape în fiecare duminică oamenii ies în stradă pentru a se opune, dar vocea lor nu contează.
O altă miză este eliminarea șefei Direcției Naționale Anticorupție, prin schimbarea legii de funcționare a acestei instituții.

Luni, parlamentarii de la București au votat, în aceeași linie cu zilele precedente, ca președintele României să nu mai poate refuza să numească judecători în funcții de procurori, și procurori în funcții de judecători. PSD și ALDE i-au lăsat deocamdată președintelui prerogativa de numire a procurorilor-șefi, votând împotriva propriului lor text, pentru a nu da apă la moară protestatarilor, dar e posibil ca această concesie să fie doar o modalitate de a trage de timp și în plen lucrurile să fie repuse în ordinea dorită de liderul PSD, Liviu Dragnea, împotriva căruia se canalizează furia străzii.

Premierul Mihai Tudose a înțeles pare-se că trebuie să se distanțeze de Liviu Dragnea și când a fost întrebat luni dacă are încredere în OLAF (Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă) a răspuns imediat ferm și afirmativ. OLAF le-a trimis procurorilor anticorupție o sesizare pe baza căreia mai multe persoane, între care și Liviu Dragnea sunt acuzate de fraudarea fondurilor europene.

Frauda descoperită de OLAF e de peste 20 de milioane de euro. Procurorii DNA au pus săptămâna trecută sechestru pe averea lui Dragnea, în caz că judecătorii îl găsesc vinovat și cer recuperarea prejudiciului.

Premierul arată cu degetul spre Parlament, fiindcă acolo se află în dezbatere atât Codul Fiscal, aprobat totuși prin Ordonanță de Urgență de guvern, cât și pachetul care schimbă Legile justiției.

Ambasadorul Statelor Unite în România Hans Klem a reluat îngrijorările pe care le are Washingtonul față de aceste modificări.

El a spus că în regiune „România este ţara cu cea mai credibilă luptă împotriva corupţiei”, și chiar dacă mai sunt multe de făcut „România are rezultate excepţionale în ce priveşte pedepsirea corupţilor”.

Direcția Națională Anticorupție a deschis dosare politicienilor, indiferent de partidul din care proveneau, iar ambasadorul american se teme că toate acestea se vor schimba odată cu proiectul care se dezbate în parlament.

Liderii coaliției de guvernământ au luat de mai multe ori în râs declarațiile ambasadorilor occidentali, vorbind, la fel ca defunctul dictator Nicolae Ceaușescu, despre un amestec în afacerile interne ale României.

E posibil ca puterea de la București să ignore în continuare în aceeași măsură și Occidentul și Strada, pentru a-și atinge scopul și a pune mâna pe justiție.

Liderul PSD Liviu Dragnea e mai speriat acum de noul dosar de la DNA decât de proteste, de aceea va face orice pentru a scăpa.

Modificarea legilor justiției l-ar putea ajuta să schimba din temelii Direcția Națională Anticourpție, un demers susținut de mulți colegi de-ai săi care au dosare penale.

XS
SM
MD
LG