Linkuri accesibilitate

România. Cine sînt „oamenii care se ascund”?


Protest anticoruoție și antiguvernamental, Piața Victoriei, București, 11 februarie 2017
Protest anticoruoție și antiguvernamental, Piața Victoriei, București, 11 februarie 2017

La București s-a decis punerea sechestrului pe averea liderului PSD Liviu Dragnea.

Președintele social-democraților se plânge că „e folosit” ca „mijloc” pentru a bloca legile justiției de către „oameni care se ascund”.

Liviu Dragnea nu spune, însă, cine ar putea fi acești oameni, și în diferitele sale discursuri a dat vina pe „statul paralel”, pe ambasadorii occidentali și chiar pe oficialitățile de la Bruxelles.

În plus, face o conexiune explicită între schimbarea legilor justiției și dosarul Tel Drum în care este acuzat de mai multe fapte de corupție, și în care s-a decis marți punerea sechestrului pe averea sa.

Comisia Europeană s-a declarat deja îngrijorată de aceste schimbări le legilor justiției, chiar în Raportul de monitorizare a justiției autohtone (Mecanismul de Cooperare și Verificare) de săptămâna trecută.

La Parlament României se află de altfel trei inițiative în acest sens, concepute de coaliția aflată la putere. Cele mai contestate modificări ar putea să-l scoată din joc de șefului statului în numirea procurorilor șefi și ar putea pune sub control politic Inspecția Judiciară, organismul îndrituit să-i sancționeze pe magistrați.

Deocamdată nu e clar cum vor fi făcute modificările, dar potrivit semnalelor venite dinspre Legislativ, acolo unde se încearcă grăbirea adoptării pachetului de legi, e posibil să fie votată o variantă care să afecteze independența justiției.

Oricum, Bruxelles-ul a sfătuit România ca înainte de orice schimbări în acest domeniu să consulte Comisia de la Veneția, dar Florin Iordache, fost ministru de Justiție, artizanul Ordonanței 13/2017, prin care PSD a încercat grațierea colectivă și suspendarea abuzului în serviciu, susține că „nu se impune cererea unui punct de vedere” .

Liderul PSD Liviu Dragnea a legat în mod ostentativ această chestiune a modificărilor Legilor justiției (Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară; Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor; Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii) de ultimul dosar al DNA în care este suspectat de fapte de corupție.

A spus de mai multe ori până acum că este „țintă”, și după ce a aflat marți că îi va fi pus sechestru pe bunuri a declarat că a devenit un „mijloc” împotriva modificării Legilor justiției.

Întrebat dacă e șantajat în vreun fel pentru menținerea neschimbată a acestor legi, Dragnea a răspuns negativ, adăugând, însă că va vorbi mai târziu despre acest subiect.

Liderul PSD a ironizat sechestrul pus de procurorii anticorupție pe averea sa, precizând că în cursul zilei va merge la DNA să „ia în primire sechestrul” fiidcă „urmează probabil sechestru pe viață”.

Liviu Dragnea s-a arătat nervos că informația privind sechestrul a apărut neoficial și că a trebuit să o afle din presă.

Suspecții din Dosarul Tel Drum au fost așteptați marți la Direcția Națională Anticorupție pentru a lua la cunoștință această noutate, după ce săptămâna trecută DNA a precizat public noile acuzații la adresa șefului PSD.

Astfel, potrivit DNA, „suspectul Liviu Nicolae Dragnea, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, a iniţiat un grup infracţional organizat care acţionează şi în prezent şi din care au făcut şi fac parte funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi persoane din mediul de afaceri”.

Totul a început și s-a dezvoltat în cei 12 ani cât Dragnea a fost șeful Consiliului Județean teleroman, între 2000 și 2012.

Grupul funcționează și astăzi, iar DNA spune că are ca scop obţinerea în mod fraudulos a unor sume importante din contractele finanţate din fonduri publice (naţionale şi europene), prin comiterea unor infracţiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor şi folosirea de informaţii secrete.

Acest dosar, în care Liviu Dragnea este personajul principal a fost deschis în urma unei sesizări a Oficiului European Antifraudă (OLAF).

XS
SM
MD
LG