Linkuri accesibilitate

România. Ce fel de premier vrea PSD?


Protest anti-corupție și anti-PSD, București 1 februarie 2017.
Protest anti-corupție și anti-PSD, București 1 februarie 2017.

Unul care să relaxeze repede și fără crize legislația anticorupție, și care să răspundă problemelor personale ale liderului PSD.

Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri la Bruxelles unde a participat la summit-ul de vară al Comisiei Europene, că va rezolva foarte repede criza guvernamentală care durează de mai bine de o săptămână.

Nu e prea clar dacă președintele român va încerca să impună un premier care să răspundă anumitor standarde, așa cum sugera cu o zi în urmă, sau dacă va lăsa lucrurile să se desfășoare așa cum le planifică PSD, cel mai mare partid și care deține 45% din locurile parlamentare.

„Președintele nu poate face altceva, decât să asculte toate părțile și să tragă propriile concluzii” a declarat Iohannis, adăugând că acele concluzii urmează apoi să fie verificate prin votul Legislativului.

Pentru a păstra secretul nominalizărilor, PSD și-a amânat ședința Comitetului Executiv de duminică pe luni, chiar înainte de consultările cu președintele Klaus Iohnnis.

Surse din partid vorbesc despre o listă scurtă cu propunerile de prim-ministru, pe care s-ar afla printre alții viceguvernatorul Băncii Naționale, Florin Georgescu, fost ministru al finanțelor în diferite guverne PSD, dar care, spun apropiații săi, nu și-ar dori acest fotoliu. Alții socotesc că tocmai o astfel de poziție i-ar putea asigura succesiunea în fruntea Băncii Naționale.

Un alt nume vehiculat este Mihai Fifor, președinte al Consiliului Național al PSD, pe care cu doi ani în urmă Victor Ponta îl propunea ministru al Transporturilor, iar președintele Klaus Iohannis îl respingea pe motiv că nu are suficeintă experiență.

Fifor este pentru a doua oară senator, după ce a ocupat doi ani funcția de secretar de stat la ministerul de interne. Înainte a lucrat însă doar la Muzeul Olteniei din Craiova.

Social-democrații mai au timp să caute candidatul ideal, care să îndeplinească cele două funcții necesare și suficiente pentru a deveni premier: să dea garanții că îi este loial președintelui PSD Liviu Dragnea și să aibă o biografie care să-l convingă pe Klaus Iohannis să îl accepte ca premier.

Viceguvernatorul Florin Georgescu ar avea toate competențele pentru ocuparea fotoliului de premier, dar în același timp ar fi o nominalizare riscantă pentru Liviu Dragnea.

Pe de altă parte, nominalizarea viceguvernatorului ar fi o soluție bună pentru PSD, dacă partidul ar vrea să-și refacă imaginea după cele două crize majore pe care le-a creat în primele sale șase luni de la preluarea puterii: ordonanța de urgență prin care guvernul dorea să impună grațierea colectivă și dărâmarea propriului guvern.

Florin Georgescu are însă o personalitate prea puternică pentru a accepta să fie marioneta partidului și în plus ar putea miza pe o politică de austeritate în contradicție cu marile cheltuieli pe care vrea să le facă PSD pentru a-și cumpăra popularitatea.

Portretul robot al primului-ministru PSD nu a fost dat publicității, dar e de așteptat ca Liviu Dragnea și baronii PSD să aibă nevoie de un șef de guvern care să relaxeze repede și fără crize legislația anticorupție, să răspundă problemelor personale ale liderului social-democrat și să-i accepte pe vechii miniștri ai guvernului Grindeanu, fiindcă mulți dintre ei vor fi pare-se menținuți în funcții, cu toate că guvernul condus de Sorin Grindeanu a fost dat jos de propriul partid din pricina rezultatelor sale prea slabe.

În același timp, liberalii vorbesc despre eventualitatea de a crea o majoritate în jurul PNL, dar nu par să facă mai nimic pentru acest posibil deziderat.

Ba chiar dimpotrivă, președintele liberalilor Ludovic Orban l-a criticat pe fostul său coleg de partid Călin Popescu-Tăriceanu, acum șeful ALDE și lider al Senatului, pentru initmitatea prea mare față de PSD: „e lipit ca marca de scrisoare de Dragnea”, a subliniat proaspătul președinte al PNL.

Or, dacă, Orban și-ar fi dorit cu adevărat o majoritate, ar fi negociat până la capăt cu toate grupurile parlamentare și cu toți deputații și senatorii independenți.

Să mai spunem, că pare cel puțin surprinzător, că o mare majoritatea miniștrilor din fostul cabinet vor fi păstrați în noul guvern după cum au sugerat diferite persoane apropiate liderului PSD, dar și ministrul de externe, Teodor Meleșcanu care a precizat că ALDE nu vrea să schimbe garnitura miniștrilor.

Cu toate acestea, pretextul în urma căruia a fost dat jos guvernul condus de Sorin Grindeanu au fost slabele rezultate obținute de la instalarea la guvernare.

Politigraf

XS
SM
MD
LG