Linkuri accesibilitate

România. Cine o mai poate salva pe Codruța Kövesi?


Codruța Kovesi
Codruța Kovesi

Un nou atac al guvernării de la București împotriva șefei DNA.

În România are loc un nou atac al guvernării social-democrate, ocupată cu schimbarea legilor justiției, la adresa un personalități devenită pentru mulți români simbolul luptei anti-corupție, șefa DNA, Codruța Kövesi. Ce-i reproșează de data asta politicienii?

Cine o mai poate salva pe Kovesi?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:19 0:00
Link direct

„Tudorele fă ceva că nu se mai poate”, a strigat, exasperat, secretarul general adjunct al principalului partid de guvernământ, Codrin Ștefănescu, adresându-se ministrului Justiției, Tudorel Toader, aflat într-o vizită în Japonia. Exasperarea fruntașului social-democrat vine după o serie de dezvăluiri bine organizate în așa fel încât, procuroarea-șefă anticorupție, Codruța Kövesi, să fie pusă din nou la colț. Succesiunea de atacuri a avut loc la Antena 3, se bazează pe declarații ale unor persoane urmărite penal sau chiar trimise în judecată și au ca scop demiterea șefei DNA.

Fostul deputat PSD, refugiat în Serbia, Sebastian Ghiță, a povestit că procuroarea șefă anticorupție a fost de mai multe ori la el acasă și că există martori ale vizitei Codruței Kövesi printre membrii tarafului care a cântat la vila fostului deputat, precum și ospătarul care a fost acolo. Apoi, Mihaiela Moraru Iorga, o fostă procuroare DNA trimisă în judecată pentru favorizarea făptuitorului și fals intelectual în formă continua, a acuzat-o pe Kövesi că i-ar fi cerut să urgenteze un dosar al unui fost ministru, al cărui nume se afla pe lista scurtă a viitorilor premieri. Motivul, susține inculpata, a fost că acel favorit pentru fotoliul primului-ministru ar fi vrut să o numească pe judecătoarea Dana Gârbovan ministră a Justiției. Gârbovan, o adversară neobosită a șefei DNA, ocupă și funcția de președintă a Uniunii Naționale a Judecătorilor din România. Kövesi a negat această acuzație, precizând că nu a făcut niciodată „presiuni sau acte de imixtiune în activitatea vreunui procuror. Nu comentez afirmaţiile nereale ale inculpaţilor”.

O a treia construcție menită să o atace pe Kövesi este o înregistrare în care fostul deputat PSD Vlad Cosma, din Ploiești, i-a acuzat pe doi procurori din oraș, printr-un clip că ar fi încercat să „inventeze dosare în baza unor probe fabricate”. În înregistrare apar și voci din interiorul DNA Ploiești, care par să-l șantajeze pe fostul deputat, pentru ca acesta să accepte să colaboreze și să-l denunțe pe Sebastian Ghiță. În replică, DNA vorbește despre „denaturarea” faptelor și prezintă la rândul său niște interceptări, transcrise de data aceasta, din care rezultă că o persoană din anturajul lui Cosma a încercat să-i influențeze pe procurori, inclusiv amenințându-i că vor fi atacați la televizor prin colaje audio.

Reacțiile fruntașilor politici din coaliția de guvernare la atacul împotriva DNA s-a sincronizat cu dezvăluirile infractorilor. Prim-ministra Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Justiției să se întoarcă degrabă în țară, fiindcă „lucrurile petrecute sunt îngrijorătoare”, iar ea nu se simte „confortabil” după ce a văzut că s-ar fi fabricat probe chiar împotriva unui posibil șef de guvern.

Ministrul de resort, Tudorel Toader, a explicat că are un raport finalizat privind activitatea DNA și că îl poate prezenta oricând Parlamentului. Liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat la rândul lui că nu-i cere demisia Codruței Kövesi, dar că dovezile apărute în ultima vreme ar demonstra existența așa numitului „stat paralel”, în vreme ce alți fruntași ai social-democraților au cerut direct plecarea șefei DNA din funcție și chiar refacerea totală a parchetului anticorupție.

Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a fost primit azi la guvern de prim-ministra Viorica Dăncilă. Șefa guvernului a relatat că a discutat cu diplomatul american despre aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), despre ridicarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în SUA și despre menținerea bugetului pentru apărare la 2%.

Dăncilă nu a amintit nimic despre subiectul justiției, care probabil a fost abordat între cei doi oficiali, într-o zi în care s-au pus bazele strategiei prin care ar urma să fie data jos Kövesi.

Au mai fost încercări nereușite de acest fel, dar până acum ministrul Justiției a făcut un joc de mijloc, încercând să medieze între cererile liderilor politici de revocare a șefei DNA și cele ale oficialilor de la Bruxelles, care insistă pentru păstrarea stabilității parchetului anticorupție. Nu e clar cine-ar mai putea să o salveze pe Kövesi. Deocamdată, Klaus Iohannis rămâne tăcut.

XS
SM
MD
LG