Linkuri accesibilitate

România lui Dragnea și dedesubturile marelui miting


Ceea ce dorește Dragnea este o demonstrație de forță, o manifestație de susținere a lui și a coaliției de la guvernare.

Pentru mulți români, printre care mă prenumăr, anunțatul referendum în favoarea familiei tradiționale este total inutil. Iată că liderul social-democrat Liviu Dragnea ne-a înștiințat nu numai că referendumul va avea loc, dar partidul va organiza la București și un mare miting, la care mizează pe prezența a unui milion de persoane. Nu vreau să dau impresia că îi caut cu tot dinadinsul dlui Dragnea nod în papură însă domnia-sa nu prea are legitimitate să militeze în sprijinul familiei tradiționale, dată fiind viața sa sentimentală din ultima vreme. Alt fapt ne-a atras în aceste zile atenția: la Sibiu pensionarii au fost încunoștiințați că, dacă doresc, pot merge cu autocarul la București pe 19 mai, data mitingului, iar excursia – atenție ! – va fi gratuită.

Jurnal de corespondent: Alexandru Călinescu (Iași)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:45 0:00
Link direct

Regăsim, astfel, mecanismul prin care Partidul Social Democrat își mituiește alegătorii, mai ales pe cei de vârsta a treia. Mecanism care a fost pus în mișcare, la turație maximă, și de 1 mai. Într-o mulțime de localități, PSD-ul a organizat serbări câmpenești, la care a distribuit gratis (acesta e cuvântul magic) mici și bere. Ba chiar, în organizațiile mai puternice, s-au oferit și șăpcuțe roșii cu inițialele partidului. Era, totodată, și un mod de a reîmprospăta memoria celor care au nostalgia partidului unic de odinioară. La fel ca, nu de mult, la parada cu care alegorice de la Pitești.

Dar rațiunile profunde ale organizării marelui miting trebuie căutate, cred, în altă parte. Președintele Iohannis i-a cerut recent demisia prim-ministrului Dăncilă, iar ieri a anunțat că va trimite întregul pachet de legi ale justiției atât la Curtea Constituțională cât și la Comisia de la Veneția. Conflictul dintre președinte, pe de o parte, executiv și alianța PSD-ALDE pe de alta, a ajuns într-un punct critic. În aceste condiții, mitingul în favoarea familiei tradiționale e doar un pretext: ceea ce dorește Dragnea este o demonstrație de forță, o manifestație de susținere a lui și a coaliției de la guvernare. Ar fi și o replică la marile manifestații populare - și spontane – de anul trecut, care au stopat pentru moment modificarea legilor justiției. PSD e capabil, într-adevăr, să aducă zeci de mii de oameni, cu autocarele, din toate județele țării. Dacă mișcarea îi reușește, Liviu Dragnea va putea intensifica ofensiva anti-Iohannis și se va prevala, în acțiunile sale, de faptul că are sprijin popular.

Previous Next

XS
SM
MD
LG