Linkuri accesibilitate

România: ciocnirile violente de Paște readuc în discuție probleme mult mai vechi


Incidentele violente care au izbucnit în preajma Paștelui, în mai multe localități din România par trase la indigo: conflicte în comunități sau cartiere sărace, locuite majoritar de romi, unde poliția a intervenit în forță, dar proporțional cu violențele.

„Bătăile de stradă” din diverse localități din România, unde poliția a fost nevoită să tragă focuri de avertisment pentru a-i potoli pe agresori, au șocat prin violența lor, în contextul sărbătorilor de Paște. De asemenea, au dat naștere la revigorarea discursurilor discriminatorii la adresa romilor, pentru că aceste incidente parcă au fost trase la indigo: ciocnirile au avut loc numai în cartiere sau comunități foarte sărace de la periferia orașelor, locuite majoritar de romi (Rahova în București, Gârcini din Săcele, Micro 7 din Hunedoara, Mimiu din Ploiești).

Etnicizarea acestor conflicte a fost foarte la îndemână, explică pentru Europa Liberă Ciprian Necula, activist pentru drepturile romilor și coordonator al Platformei Aresel. „Sigur că romii au fost implicați, dar motivația acestor scandaluri nu a fost una etnică, ci una socio-economică. Faptul că sunt săraci sau prost educați, șmecheri, unii dintre ei infractori, nu ține de etnia lor, ci de statutul social pe care au putut să îl aibă. Unde începe țigănia, începe și murdăria, pentru că da, se termină drumul, se termină apa, se termină actele pe case, accesul la școală, la serviciile medicale”, spune Necula.

Citiți mai departe: „Alcool, șmecherie și romi marginalizați. De ce Paștele în izolare a devenit violent?”

XS
SM
MD
LG