Linkuri accesibilitate

Un nou interimat la primăria Chișinău: Silvia Radu. Liberalii spun că numirea este anticonstituțională


Silvia Radu
Silvia Radu

Fosta candidată la funcţia de preşedinte Silvia Radu şi consilierul municipal Ruslan Codreanu au fost numiţi astăzi viceprimari ai capitalei. Totodată, primarul interimar, Nistor Grozavu, a declarat că se retrage din funcţie, interimatul urmând să fie asigurat de către Silvia Radu. Decizia a fost deja criticată de liberali care au anunţat că o vor ataca în instanţă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:50 0:00
Link direct

La câteva ore după numirea Silviei Radu în funcţia de primar interimar al capitalei, două fracţiuni din cadrul Consiliul municipal Chişinău au contestat decizia. Liberalii lui Dorin Chirtoacă, prin vocea preşedintelui partidului, Mihai Ghimpu, insistă că dreptul de numire a viceprimarilor, după două tentative eşuate de a dezbate subiectul în cadrul CMC, aparţine exclusiv primarului general şi nu celui interimar, sugerând că prin numirea Silviei Radu în funcţia de viceprimar şi apoi în cea de primar interimar, ar fi fost încălcată Constituţia:

„Trebuie să constatăm că acest drept îi aparţine doar primarului general, pentru că art. 112 din Constituţia Republicii Moldova stipulează clar că autorităţile administraţiei publice prin care se exercită autonomia locală în sate şi oraşe sunt consiliile locale alese şi primarii aleşi. Deci, Constituţia clar stipulează cine poate conduce cu o primărie: în cazul dat vorbim de primarul ales.”

Iată de ce, liberalii promit să atace în instanţă numirea Silviei Radu şi a lui Ruslan Codreanu în funcţia de viceprimari şi mai spun că se vor adresa şi la Curtea Constituţională în privinţa împuternicirilor pe care le poate avea un primar interimar. Mihai Ghimpu a aruncat săgeţi şi în partea socialiştilor, lăsând să se înţeleagă că au contribuit la numirea celor doi în funcţia de viceprimar şi asta pentru că la insistenţa socialistului Ion Ceban subiectul a fost scos în repetate rânduri de pe ordinea de zi a CMC, deschizând astfel calea pentru numirea viceprimarilor de către Nistor Grozavu.

Declaraţii asemănătoare au fost făcute şi în tabăra socialiştilor care au reproşat liberalilor că, de fapt, rocada de la Primărie a fost posibilă datorită Legii privind statutul municipiului Chişinău, votată în vara anului trecut, inclusiv de către deputaţii liberali.

În ce priveşte numirea Silviei Radu în fruntea primăriei, socialistul Bogdan Ţîrdea s-a arătat nemulţumit că decizia s-ar fi luat în ajunul referendumului pentru demiterea primarului Dorin Chirtoacă, iniţiat de socialişti:

„Asistăm la o lovitură de stat, dacă vreţi, în cadrul primăriei, la un atac raider, la uzurparea întregii puteri în cadrul acestui organ al administraţiei publice centrale, un organ crucial. Se face acest lucru, practic, sărindu-se peste cadrul legal, peste referendumul pe care l-a demarat Partidul Socialiștilor şi mai mulţi cetăţeni şi activiști civici.”

Între 2000 şi 2015, Silvia Radu a avut funcţii de conducere la Gas Natural Fenosa, iar între anii 2008-2015 a fost şi preşedintă a companiei. Dorinţa de a se implica în politică Silvia Radu a anunţat-o pentru prima dată în 2009, într-un interviu pentru revista VIP Magazin, declarând că visul ei este „să fac politică mare, atunci când va veni timpul”.

Silvia Radu a devenit cunoscută opiniei publice mai ales în timpul campaniei prezidenţiale din toamna anului trecut, când a candidat independent. Presa a scris că fosta şefă de la Gas Natural Fenosa a cheltuit în campanie peste 4.600.000 de lei şi a obţinut ceva mai mult de 5.600 de voturi, devenind astfel candidatul care a cheltuit cei mai mulţi bani pentru un vot – peste 800 de lei. Pentru comparaţie, pe Maia Sandu, lidera PAS, un vot a costat-o un leu, iar pe actualul şef de stat, Igor Dodon, nouă lei.

Astăzi, la scurt timp după numirea sa în funcţie, Silvia Radu s-a arătat optimistă că va avea o „conlucrare fructuoasă” cu fracţiunile din Consiliul municipal Chişinău:

„Sper faptul că sunt o persoană neafiliată politic, cu o experiență vastă de gestiune în spate, să îmi permită să conlucrez fructuos cu fiecare fracţiune din Consiliul municipal Chişinău. Sunt sigură că printr-un dialog constructiv această conlucrare va fi fructuoasă. Înţeleg foarte bine care sunt interesele şi problemele politice ale fracţiunilor din Consiliul municipal Chişinău, dar sper că acest lucru să nu împiedice conlucrarea dintre funcţiile operative ale primăriei şi cele ale consiliului municipiului.”

Rocada de la primărie a fost comentată astăzi şi de lidera PAS, Maia Sandu, care a sugerat că în spatele numirii Silviei Radu în funcţia de primar interimar al capitalei ar sta Partidul Democrat, opinie împărtăşită, de altfel, atât de socialişti, cât şi de liberali. „Dacă în discuţie ar fi vorba de ceea ce-şi doresc oamenii, atunci întregul Consiliu municipal, împreună cu primarul, şi-ar da demisia, punând punct circului şi lăsând oamenii să aleagă”, a punctat lidera PAS, Maia Sandu.

Previous Next

XS
SM
MD
LG