Linkuri accesibilitate

Caritate.md respinge acuzațiile privind presupuse escrocherii


Continuă controversa legată de finanțele platformei umanitare.

Stârnește în continuare mare interes controversa provocată de un articol de investigație despre presupusele afaceri necurate ale unei organizații de caritate. După ce colectivul RISE a ridicat semne de întrebare privind folosirea banilor adunați de la oameni, organizația Caritate.md i-a acuzat pe autorii investigației jurnalistice de practici incorecte, inclusiv la o conferință de presă organizată astăzi la Chișinău.

Caritate.md respinge acuzațiile privind presupuse escrocherii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:42 0:00
Link direct

Fondatorii platformei caritate.md au respins repetat acuzaţiile de presupuse escrocherii în care ar fi implicaţi şi au insistat că activitatea lor este una corectă şi absolut transparentă. Ca să fie convingători ei au fost însoțiți la conferința de presă de beneficiari de asistenta ale căror dosare de tratament s-au desfășurat cu succes datorită donațiilor colectate. Cele două cazuri de presupusă înșelare prin imitarea unor intervenții chirurgicale din bani donaţi la care face trimitere investigaţia Rise nu li se par nici relevante și nici probate administratorilor platformei de caritate. Iată ce a spus unul dintre ei, Alexandru Rusnac:

„Noi bănuim că este totuşi o rivalitate. Avem nişte concurenţi, platforme de caritate, tot ceea ce ştim este că la orice caz postat la alţi concurenţi li se interzice să posteze la noi.”

El a confirmat existenţa dosarului penal iniţiat de procuratură pe aceste cazuri, dar a precizat că nu cunoaşte prea multe detalii şi şi-a confirmat disponibilitatea de a colabora cu anchetă. El a respins bănuiala sugerata de investigația RISE că ar fi in cârdășie cu clinica din Turcia, afirmând că instituția medicala vizată urmează să intervină cât de curând cu o luare de atitudine faţă de investigația ce le-a afectat reputația.

Co-fondatoarea platformei caritate.md Svetlana Sainsus a mai spus că va acționa în judecată investigația defăimătoare. Ea a lăsat să se înțeleagă ca i s-ar fi cerut în repetate rânduri să renunțe la activitățile de caritate ce i-au adus notorietate si să lase loc altor instituții şi persoane ce activează în acest domeniu.

RISE Moldova a anunțat în ajun că va depune o plângere la procuratură referitoare la acțiunile de intimidare în lanț, presiuni și atac la persoană făcute de reprezentanții caritate.md.

Între timp, Ministerul Sănătăţii a anunţat că va iniţia o anchetă internă pe marginea investigaţiei. Secretarul de stat Boris Gîlca spune că în cele două cazuri la care se face referinţă în ancheta ziaristică intervenţiile chirurgicale puteau fi realizate în Republica Moldova, prin urmare nu era necesară transportarea pacientelor în clinica din Turcia. Boris Gîlca spune că ştie multiple cazuri în care au fost salvate vieţi datorită unor campanii de caritate oneste şi transparente.

„Probabil că mai sunt iată şi anumite persoane şmechere care folosesc tragediile unor oameni pentru a-şi face capital financiar şi probabil avem şi această componentă aici.”

Boris Gîlca regretă neîncrederea cetăţenilor în posibilităţile sistemului medical din Republica Moldova şi că în înverșunarea de a fi tratați exclusiv peste hotare, unii nimeresc în „capcane şmechere”. Mai trezeşte suspiciune, spune secretarul de stat, şi că în investigaţie apare o singură clinică din Turcia:

„Turcia are foarte multe clinici, are un sistem medical performant. iată pe aceste cazuri de binefacere aşa numită sunt promovate doar anumite clinici. Asta ne pune semn de întrebare şi probabil sunt alte organe competente care trebuie să cerceteze aceste posibile interese. La fel cred că ar fi foarte important să se investigheze cum se gestionează banii pe site-uri de caritate.”

Boris Gîlca le recomandă persoanelor care vor să meargă la tratament peste hotare să se adreseze la Ministerul Sănătăţii. El spune că în 2017 au fost bugetate pentru tratamente costisitoare în afara ţării peste trei milioane de lei. În acest an suma depășește patru milioane de lei:

„Nu avem careva bariere şi piedici. În momentul când vine cererea se convoacă comisia care examinează cazurile. Dacă cazul nu are tratament în Republica Moldova comisia dă verdictul pentru tratamentul peste hotare. Costurile sunt acoperite fie integral, fie parţial, în dependenţă de complexitatea acestor tratamente.”

Presupusele escrocherii implicând platformă de caritate sunt investigate de procurori din decembrie 2016. Anchetatorii ar fi în așteptarea răspunsurilor la demersurile adresate colegilor turci.

Azi, Rise Moldova a publicat o ordonanţă a procurorului responsabil de caz în care se confirmă cele expuse în investigaţia jurnalistică.

Partidul Democrat de guvernământ a cerut azi organelor de anchetă să facă lumină in acest caz. anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al formaţiunii Vitalie Gămurari după şedinţa săptămânală a partidului. Rugat să comenteze faptul că mai multe persoane din anturajul PD ar fi implicaţi în aceste scheme, Gămurari a sugerat că şi acesta a fost un motiv de ce s-a abordat acest subiect la partid:

„Poate că nu e o temă care să fie abordată în cadrul reuniunilor de partid, dar este una fostre delicată şi de asta a fost discutată. A fost abordată însă foarte strict, în contextul în care organele de anchetă să examineze situaţia creată şi să vină cu un răspuns foarte clar – de ce a apărut această investigaţie, dacă într-adevăr sunt persoanele care sunt implicate în această schemă sau dacă nu este un caz făcut la comandă.”

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a cerut azi procurorului general Eduard Harunjen să informeze parlamentul despre ancheta penală desfășurată în acest caz şi să elucideze toate circumstanțele, iar „persoanele găsite vinovate să fie trase la răspundere”. Potrivit investigaţiei Rise soţia deputatului Sîrbu recunoaşte că a susţinut platforma de caritate şi că se află în relaţii de amiciţie cu fondatorii acesteia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG