Linkuri accesibilitate

Ridicarea vârstei de pensionare în Rusia nu va aduce economii


Miting la Volgograd împotriva ridicării vârstei de pensionare. 26 iulie 2018
Miting la Volgograd împotriva ridicării vârstei de pensionare. 26 iulie 2018

Opinii ale ale experţilor Anatoli Vișnevski și Evgheni Gontmaher exprimate la Radio Svoboda.

Înainte de a reforma sistemul de pensii, autoritățile ruse ar fi trebuit să îmbunătățească sistemul medical, dar și să găsească surse suplimentare de finanțare a fondului de pensii și să renunțe la aventuri geopolitice care consumă sume fabuloase din bugetul Rusiei, consideră experții ruși care au participat la o emisiune a Radio Svoboda moderată de colegul nostru Mihail Sokolov. Invitați în studio au fost directorului Institutului demografic al Școlii superioare de economie de la Moscova, Anatoli Vișnevski, și profesorul, doctor în economie, Evgheni Gontmaher.

Experții au subliniat că reforma, pe care o consideră una pripită și nepregătită, pare să nu afecteze privilegiile și pensiile angajaților din structurile de forță și alți beneficiari de pensii speciale din Rusia.

Anatoli Vișnevski semnalează că după reforma pensiilor, bărbații vor beneficia de pensii, în medie, doar 13 ani, ceea ce aruncă Rusia mult în spate față de nivelul actual și o plasează cam în anii 1960, în perioada lui Hruşciov.

Cea mai sustenabilă sursă de acoperire a fondului de pensii este creșterea economiei, subliniază experții, la fel ca și aducerea în legalitate a veniturilor din zona petrolului și gazelor. Iată ce spune doctorul în economie, Evgheni Gontmaher:

„Cea mai bună garanție a creșterii veniturilor în Fondul de pensii este creșterea economică. Evidentă că dacă toată economia se va baza pe petrol și gaze, atunci e clar că nu există nicio sursă stabilă de venit. Și dacă nu se va schimba nimic în economia noastră, atunci este clar că pensionarii actuali și cei viitori sunt condamnați să aibă pensii mici. Ridicarea vârstei de pensionare fără a schimba principiile de activitate ale economiei devine un proces fără finalitate. Și peste 10-15 ani următoarea generație de funcționari va decide că este nevoie de ridicarea vârstei de pensionare la 67 de ani și așa mai departe.”

Anatoli Vişnevski (stânga) şi Evgeni Gontmaher
Anatoli Vişnevski (stânga) şi Evgeni Gontmaher

Din argumentele prezentate de Vladimir Putin în discursul lui televizat rezultă că mărirea cu câțiva ani a vârstei de pensionare și scăderea presiunii pe fondul de pensii este soluția pentru redresarea economiei rusești, ceea ce este un non-sens, subliniază economistul și demograful Anatoli Vișnevski. Acesta atrage atenția că pensiile erau unul dintre puținele aspecte sociale în Rusia care era considerat cât de cât stabil.

„Pensiile noastre aveau un aspect pozitiv foarte important în tot contextul social incert din Rusia. Este vorba despre stabilitatea lor. Oamenii noștri nu sunt obișnuiți cu luxul și se mulțumeau cu aceste pensii mici, dar știau că acestea sunt stabile. Iar acum această stabilitate este subminată.”

Ministrul Finanțelor de la Moscova, Anton Siluanov, a anunțat că propunerile făcute de Vladimir Putin privind corectarea reformei de pensii vor necesita cheltuieli de 500 miliarde ruble pentru perioada de tranziție de șase ani. Experții invitați în studioul Radio Svoboda spun că autoritățile ruse vor cheltui mai mult decât vor economisi de pe urma reformei sistemului de pensionare. Astfel încât administrația lui Putin pare să nu fi atins rezultatele pe care și le propusese atunci când a inițiat reforma pensiilor, subliniază Evgheni Gontmaher:

Economie de bani nu va fi în general. Și atunci întrebarea este – de ce se face tot acest spectacol?...

„Economie de bani nu va fi în general. Și atunci întrebarea este – de ce se face tot acest spectacol? Pentru că de facto nu există nici reformă de pensii ca atare, o reformă care chiar este una foarte necesară, nu există nici creștere economică și nici perspective pentru creștere. Eu sunt aproape sigur că guvernul a vrut inițial să economisească bani. Economia pentru perioada de trecere, primii șase ani, era, din calculele lor, în jur de un trilion de ruble – economii care veneau din faptul că oamenii ieșeau mai târziu la pensie.

Dar când au văzut reacția puternic negativă a societății autoritățile au anunțat o indexare neplanificată a pensiilor. Și această indexare acoperă exact acea sumă pe care guvernul a vrut să o economisească în acești șase ani. Iar acum, având în vedere micile cedări pe care le-a anunțat Putin, reiese că guvernul nu doar că nu va face economii, ci va mai cheltui și bani în plus. Deci, autoritățile nu și-au obținut scopul pe care și l-au propus.”

O altă sursă de acoperire a cheltuielilor legate de pensii ar fi, în opinia invitaților Radio Svoboda, și eliminarea corupției. Raportul Curții de Conturi de la Moscova vorbește despre peste un trilion de ruble cheltuite anul trecut ineficient din bugetul public al Rusiei.

Experții estimează că proiectul de lege privind schimbarea sistemului de pensionare din Rusia va trece cu ușurință de cea de a doua lectură, va fi promulgat de Vladimir Putin și va intra în vigoare de la 1 ianuarie.

În ceea ce privește protestele din societate, acestea ar putea să continue, însă fără rezultate, chiar dacă peste 80 la sută dintre ruși par să nu fie de acord cu această reformă. Prin cedările cosmetice anunțate de Putin, cum ar fi reducerea vârstei de pensionare pentru femei de la 63 la 60 de ani și acordarea de gratuități la transport și scutiri fiscale, s-a urmărit de fapt ridicarea popularității partidului Edinaia Rossia, al lui Vladimir Putin, în ajunul alegerilor regionale din Rusia, mai notează Radio Svoboda.

XS
SM
MD
LG