Linkuri accesibilitate

Rex Tillerson face apel la calm în privința situației din peninsula coreeană


Rex Tillerson și Xi Jinping, Beijing, 30 septembrie 2017.

Șeful diplomației americane s-a întîlnit sâmbătă la Beijing cu președintele chinez Xi Jinping.

Discuțiile dintre secretarul de stat american, președintele chinez și alte oficialități ale Chinei s-au concentrat pe chestiuni comerciale, amenințarea nucleară nord-coreeană și vizita pe care președintele Statelor Unite Donald Trump urmează să o facă în China.

Tillerson a făcut apel la calm în prtivinția situației din peninsula coreeană, spunînd însă că autoritățile nord-coreene trebuie să oprească testele cu rachete.

„E clar că ar ajuta mult dacă Coreea de nord s-ar opri din lansarea de rachete. Asta ar calma substanțial lucrurile”, a declarat presei Tillerson în capitala chineză, precizînd că Washingtonul are mai multe canale de de comunicare cu Pyongyang-ul.

„Putem vorbi cu ei, și vorbim cu ei”, a spus Tillerson citat de agenția Reuter.

Rex Tillerson a mai spus că Statele Unite nu vor recunoaște Coreea de Nord ca putere nucleară, și a precizat că Washingtonul nu are intenția de a alunga de la putere regimul autocratic al lui Kim Jong Un.

Washingtonul dorește în schimb ca China să ia măsuri mai aspre împotriva Coreii de nord, ca răspuns la testele sale nucleare și cu rachete balistice.

În 28 septembrie, autoritățile chineze au emis un ordin care prevede că toate companiile nord-coreene din China vor trebui să fie închise pînă la începutul unii ianuarie, cu excepția firmelor aprobate de comisia pentru aplicarea sancțiunilor ONU: e vorba de companii non-profit și de proiecte de infrastructură necomerciale.

Ordinul din 28 septembrie e legat de ultimele sanțiuni impuse de Consiliul de securitate ONU în 11 septembrie Coreii de nord, ca răspuns la testele nuclare și balistice al Coreii de nord.

Rex Tillerson a spus în timpul zilei la Beijing că această vizită i-a dat ocazia să evalueze progresele înregistrate de cele două țări de la întîlnirea dintre președinții Xi și Trump, care stabiliseră în aprilie în Florida atunci un plan pe 100 de zile pentru noi discuții comerciale în iulie.

Minsitrul american de externe s-a întîlnit la Beijing și cu omologul său chinezi Wang Yi, care i-a spus că Donald Trump și Xi Jinping au dezvoltat o relație de lucru foarte apropiată.

Sâmbătă 30 septembrie, portavionul american USS Ronald Reagan a participat la manevre în Marea Chinei de Sud sub supravegherea a două fregate chineze. (LȘ)

XS
SM
MD
LG