Linkuri accesibilitate

„Scopul declarat al socialiștilor este deconectarea completă a Republicii Moldova de UE” (Igor Munteanu/DW/Chișinău)


Intenția Ucrainei de a construi o serie de hidrocentrale pe Nistru este o piatră în relațiile dintre Kiev și Chișinău (Ion Sârbu/AVA.md).

Moldova a primit cel mai dur mesaj posibil de la Bruxelles, titrează redacția de la Chișinău a DW. Jurnaliștii se referă la cererea șefilor PPE și ALDE de sistare a finanțării europene pentru Moldova. „Sperietoarea cu „tancurile rusești” care „vin spre Moldova” nu mai impresionează Bruxellesul”, se menționează în articol. Mai este citat și Igor Munteanu, fostul ambasador al Republicii Moldova la Washington care afirmă că „scopul declarat al socialiștilor este deconectarea completă a Republicii Moldova de UE și, în acest fel, plasarea țării pe o traiectorie rusească dictată de interesele Federației Ruse. Pentru Moscova, sistemul electoral mixt reprezintă un „cal troian” ideal prin care-și pot, eventual, atinge obiectivele politice și de securitate într-o regiune strategic importantă”, conchide Munteanu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:28 0:00
Link direct

„Igor Dodon este un președinte „culcat” sub democrați”, a declarat Vladimir Voronin într-un interviu pentru Ziarul de Gardă. Liderul comuniștilor și fostul președinte spune că Dodon a fost ales neconstituțional. Voronin nu este satisfăcut nici de prestația actualei guvernări: „Actuala conducere a Moldovei nu este capabilă să execute nici măcar un alineat din Planul de Acțiuni R. Moldova – Uniunea Europeană, întocmit chiar de ei. Se ocupă doar de cerșirea banilor.” Voronin afirmă că R. Moldova se îndreaptă în beznă. „Cea mai mare tragedie e că, după ce s-au tot lăudat că au votat legi reformatoare, în viața omului simplu nu se schimbă nimic”, conchide liderul comuniștilor.

Bătălia pentru controlul Europei se dă la Tiraspol, scrie jurnalistul Victor Nichituș pe blogul său. „Pentru România, călcâiul lui Ahile îl reprezintă Moldova. Pentru Polonia, călcâiul lui Ahile îl reprezintă Ucraina.” Nichituș mai spune că poziționarea geografică face ca Moldova să fie cheia de boltă pentru cucerirea cordonului de securitate de la Baltică la Marea Neagră. „Confruntarea va cunoaște turații maxime în 2018, un an electoral”, conchide jurnalistul.

Intenția Ucrainei de a construi o serie de hidrocentrale pe Nistru este o piatră de poticnire în relațiile dintre Kiev și Chișinău, scrie Ion Sârbu într-o analiză publicată pe portalul de expresie rusă AVA.md. Deși guverne ucrainean și moldovean s-au înțeles să colaboreze pe dimensiunea ecologică a bazinului râului, corupția din ambele țări lasă loc pentru dubii că aceste eforturi vor avea succes. Citez: „Proiectele de amploare sunt o sursă excelentă pentru a scoate diverse foloase în mod ilegal, mai ales când e vorba de lucrări de construcție pe scară largă”, conchide Sârbu.

Moscova a acuzat de influență negativă asupra Republicii Moldova, iar Chișinăul este sfătuit să consolideze securitatea informațională a țării, scrie jurnalista rusă Svetlana Gamova pentru Nezavisimaia Gazeta. Liderul Partidului Popular Socialist din Moldova, Victor Stepaniuc citat în articol, a declarat că tot ceea ce se întâmplă astăzi în jurul canalelor de televiziune rusești „este geopolitică.“ „Dacă autoritățile moldovene ar fi fost independente, ar fi rugat ambasada SUA să nu intervină în treburile interne ale țării”, spune politicianul.

Dacă o bună administrare și management înseamnă stat capturat, atunci eu sunt de acord cu această captivitate, a declarat Andrian Candu, Președintele Parlamentului R. Moldova pentru redacția de la Chișinău a Deutsche Welle. Candu afirmă că vede doar schimbări spre bine, atât pe nivel economic, cât și la instituțiile de drept. Citez: „dacă am reușit să restabilim economic R. Moldova din acea criză, dacă am reușit să facem ca achizițiile publice să fie transparente, dacă au loc încasări la buget pe domeniul fiscal și vamal, dacă se reușește să se lupte contra schemelor infracționale și spălării banilor, iar aceasta denotă o bună administrare, atunci care este întrebarea?”, spune Candu, citat de DW.

XS
SM
MD
LG