Linkuri accesibilitate

Un an de la reforma sistemului de pensii, 73 la sută dintre cetăţeni trăiesc sub pragul de sărăcie (Ziarul de Gardă)


„Statalitatea moldovenească, motiv de luptă politică în autonomia găgăuză” (karadeniz-press.ro).

Statalitatea moldovenească, motiv de luptă politică în autonomia găgăuză”, titrează portalul karadeniz-press.ro, într-un articol despre „consiliu extins” pentru „apărarea statalității Republicii Moldova” care va avea loc sâmbătă la Tomai. „Manifestarea convocată de başcanul Irina Vlah are mai mult o miză politică internă găgăuză… e un răspuns la acțiunile electorale ale principalului său contracandidat la următoarele alegeri pentru postul de guvernator al autonomiei, deputatul democrat Nicolai Dudoglu”, se spune în articol cu trimitere la surse politice din autonomie. Se mai precizează că acțiunea vine pe fondul intensificării acțiunilor unioniste din Republica Moldova, precum și a controverselor privind noua lege de combatere a propagandei adoptată de Parlamentul de la Chișinău și respinse de autoritățile de la Comrat.

Revista presei cu Alla Ceapai
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:46 0:00
Link direct

Lupta cu unionismul nu merge în Moldova”, subliniază Alexandru Vakulovski pe deschide.md. El notează că atât preşedintele, cât şi „gaşca” lui socialistă… sunt „slugile Kremlinului” şi „ascunzându-se după paravanul moldovenismului şi statalismului” au impresia că pot face orice. „Dacă nu le-a mers cu unioniştii basarabeni, dintr-un dulce antiromânism, ei se iau acum direct de oficialii români din Basarabia” scrie Vakulovski cu trimitere la anunţul președinției că solicita Guvernului și Serviciului de Informații și Securitate să investigheze activitatea și legalitatea acțiunilor Consulului României Mihai Baciu. „E un atac coordonat asupra României al spionilor voluntari ai Kremlinului, care au ca instrument SIS-ul moldovenesc”, notează Alexandru Vakulovski.

Despre alegerile din municipiul Chișinău şi şansele potenţialelor candidaţi scrie pe tribuna.md comentatorul Igor Volniţchi. El crede că lupta se va da între trei candidați: cel al socialiştilor, cel al guvernării şi cel al dreptei pro-europene. După părerea analistului, fi cel mai bun candidat al dreptei pro-europene ar fi liderul Partidului Platforma DA Andrei Năstase. „Numai un astfel de politician ar putea lupta de la egal la egal cu candidatul socialiştilor Ion Ceban sau cu Silvia Radu care va fi miza reală a PD”, notează comentatorul. El observă că bătălia pentru Primăria capitalei este esenţială în ecuaţia viitoarelor alegeri parlamentare şi că dreapta pro-europeană nu-şi poate permite luxul de a pierde această bătălie.

În Ziarul de Gardă aflaţi că la un an de la reforma sistemului de pensii, 73 la sută dintre cetăţeni trăiesc sub pragul de sărăcie în timp ce judecătorii beneficiază de pensii privilegiate care ajung să fie de zece ori mai mare decât pensiile medii ale altor categorii. „Nu ar trebui să raportăm pensia judecătorilor la mărimea pensiei în societate”, crede ex-ministrul justiţiei Oleg Efrim, citat în articol. El susţine că „stresul zilnic la care sunt supuşi judecătorii” ar justifica abordarea diferită a principiilor de pensionare ale acestora. Pe de altă parte, experta Transparency Internaţional Lilia Carasciuc afirmă că atunci când judecătorii sunt dirijaţi de un oligarh… iar justiţia este dependentă de interese private… judecătorii nu trebuie puşi înaintea celorlalţi. Un alt expert, Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice consideră şi el că salariile şi pensiile privilegiate ale magistraţilor nu sunt justificate.

Mold-street.com publică o amplă analiză despre dependenţa economică a Moldovei de Rusia. Rusia a fost şi rămâne unul din principalii investitori străin în ţară. Afacerile cu capital rusesc sunt prezente în toate sectoarele economiei, de la gaze şi produse petroliere, la bănci, mass-media şi până la industria alimentară. O altă constatare e că embargourile şi taxele vamale impuse de Rusia în ultimii ani au redus „substanţial” cota de piaţă a produselor moldoveneşti. Cât ţine de importuri dependenţa se rezumă la gaze naturale. Remiteţele din Rusia s-au redus „drastic” în ultimii patru ani de la un miliard la 400 de milioane de dolari. Cauza ar fi înrăutăţirii situației economice, precum şi înăsprirea condiţiilor de muncă pentru străini. „Deşi mai există vulnerabilităţi, dependenţa economică de Rusia s-a redus în ultimii ani, iar principalul catalizator a fost măsurile punitive exagerate impuse periodic de Kremlin. Pârghiile de influenţă ale Moscovei s-ar reduce şi mai mult dacă vor fi avansate mai multe proiecte cum ar fi gazoductul Ungheni-Chişinău. „Lecţiile de suprimare economică date de Rusia, dacă sunt bine învăţate, sunt durereoase dar pe termen scurt”, concluzionează autorii analizei.

Istoricul Octavian Ţâcu observă într-un editorial din Ziarul NaţionalRepublica Moldova este plină de sechele şi monumente sovietice. El se întreabă cum de e posibil într-o societate, care aspiră să devină europeană, să fie construite în acelaşi timp memoriale ale deportaţilor… şi instalate plăci comemorative oamenilor care au slujit regimului sovietic. Răspunsul este pe cât de simplu pe atât de banal, scrie Ţâcu. „Persistenţa comunismului în Republica Moldova este determinată de faptul că acesta a devenit parte a identității moldovenilor”. Istoricul concluzionează că nu vom putea avea normalitate şi viitor în acest stat atâta timp cât clasa politică şi o parte a societăţii suferă de „cretinism istoric elementar şi lipsă de discernământ”.

Analistul politic Vlad Ţurcanu comentează la Radio Chişinău proiectul de rezoluție privind intensificarea relațiilor Statelor Unite cu Republica Moldova și susținerea integrității teritoriale, care a fost înregistrat în Congresul SUA. O dezbatere și adoptarea unei rezoluții în privind retragerea trupelor rusești din regiunea transnistreană ar însemna că Republica Moldova nu este abandonată în acest efort și nici în ce privește parcursul său european, a afirmat comentatorul politic Vlad Țurcanu la Radio Chişinău. El subliniază însă că în dreapta Nistrului ar trebui să se stabilească politici în corespundere cu acest demers internațional şi să fie pusă în aplicare legea pentru a ajunge la o situație de normalitate. „Sprijinul politic american… este esențial. Ar limita spațiul de manevră al partidelor prorusești din R. Moldova şi ar fi o garanție că „influența Federația Rusă în Republica Moldova nu va fi folosită ca monedă de schimb în tratativele internaționale, unele chiar secrete”, conchide Vlad Ţurcanu.

Deschide.md publică opinia critică a asociației Promo-LEX la inițiativa deputaților din coaliția condusă de PD privind introducerea certificatelor de integritate pentru doritorii de a ocupa funcții publice și elective. Experții Promo-LEX consideră că inițiativa trebuie îmbunătățită. Ei pun la îndoială capacitatea ANI de a emite la termen aceste certificate și propun eliberarea sau cel puțin depunerea în regim online a cererii pentru obținerea acestui certificat. Experții mai constată că inițiativa nu stabilește expres forța juridică a acestor certificate și recomandă ca aceste documente să fie făcute publice. Asociația Promo-LEX mai insistă, între altele, asupra reglementării detaliate a procedurii și termenilor de constatare a certificatelor de integritate.

XS
SM
MD
LG