Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate INFO”


Invitata emisiunii este Silvia Rotaru.

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate INFO”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:20 0:00
Link direct


„Citiți astăzi pe Sănătate INFO despre cazul copilului de patru luni din Soroca care a decedat din cauza asfixiei cu mâncare, potrivit expertizei medico-legale, dar și a rezultatele de laborator, nu din pricina vaccinurilor care i-au fost administrate așa cum presupunea mama. Copilul a decedat pe 13 ianuarie, iar mama a făcut o posibilă legătură cu vaccinurile care i-au fost administrate cu trei zile înainte de deces, menționând că fetița s-ar fi simțit rău după ele. Pentru a exclude orice legătură cu o posibilă reacție adversă la vaccin, Ministerul Sănătății a anunțat la scurt timp că va crea o comisie care să verifice cele întâmplate.

Silvia Radu i-a cerut șefului Direcției Sănătate, Mihai Moldovanu, să-și depună demisia de onoare, după ce fost săptămâna trecută într-o inspecție la Spitalul Municipal Nr.1 și a declarat public că i-a surprins pe Moldovanu și șeful spitalului la un chef în spital. Motivele care au nemulțumit-o pe primăriță sunt: numărul copiilor diagnosticați cu TB este în creștere și a ajuns la 41, de asemenea, și pentru că mortalitatea infantilă a crescut din 2010.

Centrul de Metrologie Aplicată și Certificată a publicat rezultatele expertizei produselor lactate comercializate în Republica Moldova, expertiză realizată doar în ceea ce privește grăsimile vegetale. Pentru analiză au fost selectate 126 de tipuri de produse lactate autohtone sau de import, care au fost procurate în perioada septembrie-noiembrie 2017, din diferite magazine. Conform metodei aprobate, grăsimea vegetală nu ar trebui să depășească 5% din cantitatea totală de grăsimi, însă, în unele cazuri aceasta depășea 90%. Cele mai multe produse lactate care depășeau limita indicată aparțineau unei singure companii. Autoritățile știu că laptele conține mai multe grăsimi vegetale decât norma admisă, producătorii știu, dar lucrurile nu se schimbă, pentru că, spun specialiștii, în Moldova se consumă mai mult lapte, decât se produce.

Elena Palanciuc, șefa Spitalului Raional din Orhei a fost desemnată învingătoare a concursului pentru ocuparea funcției de director al Agenției Naționale de Sănătate Publică, acumulând 9.04 puncte. Pentru această funcție a râvnit și Ion Șalaru, vicedirector la Centrul Național de Sănătate Publică. Ambii pretendenți la fotoliu de director au susținut proba scrisă pe 29 ianuarie, declarând pentru Sănătate INFO că s-au descurcat bine, că a fost un concurs veritabil, dar niciunul dintre ei nu a putut spune dacă cred cu adevărat că alegerea se va face pe bază de meritocrație.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG