Linkuri accesibilitate

„CNA – fabrică de lux și milionari pe banii rudelor” (Ziarul de Gardă)


Revista presei matinale.

Deschide.md publică un interviu cu Iurie Ciocan, cel care a condus comisia guvernamentală responsabilă de trasarea circumscripțiilor electorale. El respinge criticile oponenților sistemului electoral mixt, care susțin între altele că circumscripțiile ar fi fost trasate așa încât să avantajeze autorii reformei electorale, PDM și PSRM. „Nu comentez declarațiile politice, dar sunt ferm convins că am procedat strict legal”, a afirmat Ciocan. El a mai spus că principalele criterii care au stat la baza creării hărții electorale sunt cel demografic şi cel teritorial. Iurie Ciocan a justificat deschiderea a trei circumscripții în diaspora spunând că dacă ar fi fost mai multe în străinătate, atunci în cele din interiorul ţării numărul alegerilor arondați la o circumscripție ar fi depășit limita prevăzută în legislației care şi aşa nu a fost însă respectată.

CNA – fabrică de lux și milionari pe banii rudelor” este titlul investigației pe care o publică Ziarul de Gardă. Reporterii au analiza declarațiile de avere și interese ale angajaților și observă că la Centrul Național Anticorupție „se trăiește pe picior larg”. Majoritatea șefilor din cadrul instituţiei, deşi au salarii de circa 20 de mii de lei pe lună, „conduc bolizi de lux și locuiesc în case sau apartamente spațioase, care costă milioane de lei”. În articol se aminteşte că într-un recent spot anticorupție, realizat la comanda CNA, se spune că, de fapt, „corupție e atunci când casa e înscrisă pe soacră, mașina pe cumnat, când ești nevoit să ascunzi tot ce ai agonisit”. Reporterii au observat însă că o parte dintre angajații instituției „conduc mașini care nu sunt înregistrate pe numele lor, iar unii dintre ei nici măcar nu le înscriu în declarațiile de avere și interese”.

„Chirtoacă: primar sau ostatic?” aşa îşi intitulează Petru Grozavu editorialul din Ziarul de Gardă. Prin numirea Silviei Radu la funcţia de primar interimar, Plahotniuc „l-a „ucis” pe Dorin Chirtoacă ca primar general (…) l-a desființat”, scrie Grozavu. „Detronarea lui Chirtoacă și luarea în stăpânire a orașului și municipiului este un proiect mai vechi al lui Vlad Plahotniuc”. Grozavu afirmă că marea problemă și lucrul cu care nu trebuie să se împace nimeni, nici adepții și nici adversarii lui Dorin Chirtoacă, e că ceea ce s-a făcut e „banditism”. După părerea editorialistului e puțin probabil că Chirtoacă va fi degrabă condamnat și dacă va fi, în genere, condamnat. „Mai curând va fi ținut pe rol de ostatec, în arest la domiciliu probabil până la alegerile locale din 2019, ca să fie ținut în suspans, iar primăria și Chișinăul să devină o nouă moșie pentru Plahotniuc și pentru toată suita sa”.

Manevra de la primăria capitalei a fost „previzibilă”. Era clar din start că PD „va dori să păstreze controlul primăriei”, afirmă analistul politic Victor Ciobanu citat de tribuna.md. El crede că referendumul de demitere a primarului suspendat Dorin Chirtoacă va eşua cel mai probabil. Analistul critică boicotul anunţat de unele partide din opoziţie. „Nu văd de ce nu ar trebui de participat la demiterea unui primar incompetent, impotent și corupt, cu un vagon de dosare. Ca să nu te asociezi cu socialiștii? Și cu ce e mai bună asocierea cu PD, care e autorul acestui scenariu și tot boicotează referendumul? se întreabă Victor Ciobanu. El mai susţine că sub aspect politic opoziţia a rata o „oportunitate colosală”, cea de a prelua conducerea primăriei. „Acum se va păstra controlul PD asupra capitalei. Ce a câștigat opoziția? Nimic!”, concluzionează Victor Ciobanu.

Marin Basarab publică în Timpul un comentariu sarcastic despre primarul Dorin Chirtoa că şi boicotul referendumului de demitere a acestuia. „Dacă iubești Chișinăul așa cum îl iubim noi, dacă ești o persoană de succes, dacă în tine încă nu s-a stins flacăra românismului, dacă ești deștept și realizezi că Mâna Moscovei este reală, nu ieși la referendum – lasă-l pe cel mai bun primar în funcție”, scrie Basarab. El trece în revistă mai multe argumente pe care le prezintă ca fiind în sprijinul primarului Dorin Chirtoacă, dar care sunt de fapt în defavoarea acestuia.

„Visul lui Dodon: prin republica prezidențială, spre verticala puterii” este titlul editorialului semnat de Dan Nicu în ziarul Timpul. „Lui Dodon i-ar plăcea să aibă la dispoziţie măcar atâta putere cât a avut Voronin, însă, momentan, e nevoit să se mulţumească cu cât îi oferă Plahotniuc”, notează Dan Nicu. El observă că „obsesia lui Dodon cu verticala puterii este simptomatică pentru R. Moldova, o societate în care mulţi dintre cetăţeni încă preferă să creadă într-un „tată al poporului” ... Însă ideea trecerii la forma prezidenţială de guvernare este nocivă”, crede Dan Nicu. „Riscăm să pierdem şi puţina libertate pe care o mai avem, în favoarea unui regim de tip Belarus (...) construit după chipul şi asemănarea celui de la Kremlin.

Mircea V Ciobanu se întreabă în Jurnal de ChișinăuAl cui delfin este Igor Dodon?” El observă că într-un an de zile, Dodon „nu a provocat decât furtuni în paharul cu apă (…) A dezbinat societatea. A improvizat – din nişte capricii – ridicole şi ineficiente „consilii de coroană”, dar nu a îndrăznit să se pronunţe (...) în cazuri cu adevărat grave. Ceea ce denotă că el nu numai că nu e stăpân pe situaţie, ci şi că se teme de adevăratul stăpân”, notează Mircea V Ciobanu. „E de ajuns să scoţi de pe el această draperie, ca să te convingi cât de gol şi dizgraţios ne este „regele”, punctează comentatorul.

Analistul politic Vlad Ţurcanu comentează la Radio Chişinău rezultatele sondajului de opinie realizat de Institutul Republican Internaţional din SUA care arată, între altele, că în cazul unor alegeri ar intra în Parlament trei partide – PSRM, PAS şi PD. Cu referire la preşedintele Igor Dodon care se menţine în topul preferinţelor, Vlad Ţurcanu spune că Dodon are şi puncte slabe care ar putea fi dezvăluite de actuala guvernare, în momentul oportun. „La o primă adiere dinspre organele de drept și partenerii săi neoficiali de la Partidul Democrat, cred că vor putea ieși în evidență vulnerabilitățile sale care, într-un anumit moment, pot să-i fie fatale. Rămâne însă de văzut dacă pârghiile împotriva sa vor fi activate până la alegeri, sau mai degrabă după scrutinul parlamentar de anul viitor. Câtă vreme Igor Dodon este convenabil sistemului, el se va manifesta în felul său anacronic și zgomotos”, crede Vlad Ţurcanu.

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG