Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Expresul” din Ungheni


Invitata rubricii de de astăzi este Lucia Bacalu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:43 0:00
Link direct

„Expoziție inedită în sala de ședințe a Primăriei Călărași. Este vorba de o expoziții de steaguri, pe care le-a avut Moldova de-a lungul secolelor. Exponatele au fost aduse de celebrul colecționar, Petru Costin, originar din satul Seliștea Nouă, raionul Călărași, stabilit cu traiul la Chișinău de mai bine de 40 de ani. Dânsul a ajuns și în Cartea Recordurilor Guinnes - pentru deținerea celei mai numeroase colecții de potcoave, 3200 la număr. La Călărași și-a expus drapelele – 35 la număr,pe care le-a adunat timp de 11 ani și care au fost reabilitate cu ajutorul savanților de la Academia de Științe. Expoziția de la călărași va dura până la 15 octombrie.

Vor să readucă păsările în parcul central din Ungheni. Un grup de tineri, membri ai organizației locale a tinerilor lideri și antreprenori JCI, au construit, la început de săptămână , 18 căsuțe pentru păsărele, pe care deja le-au instalat în parc. În prezent, aici se construiește și un Orășel al copiilor, pentru care primăria din Cluj-Napoca România a oferit 100 de mii de euro. „În viitorul orășel al copiilor va fi și un orășel al păsărilor”, a declarat pentru Expresul Ion Poia, membru JCI, iar viceprimarul de Ungheni, Eduard Balan, a salutat acest gest al tinerilor, menționând că astfel parcul central va fi cu adevărat viu.

Călărași - Călărași. Un deceniu de relații frățești. La acest început de octombrie, s-au împlinit zece ani de la semnarea protocolului de înfrățire între orașul Călărași din Republica Moldova și municipiul Călărași din România. Primarul orașului Călărași, Nicolae Melnic, a declarat pentru Expresul că nu a fost simplu să fie stabilite aceste relații. Prima tentativă fost făcută prin anii 90 ai secolului trecut, dar autoritățile din municipiul Călărași nu s-au arătat atunci interesate de o eventuală înfrățire. Abia în 2007, a fost semnat acordul, iar această colaborare s-a menținut în timp, în special, așa cum susține Nicolae Melnic, în cultură, tineret și sport. Mai puțin în economie. În continuare, afirmă dânsul, se va lucra mai mult, astfel ca ambele localități cu același nume să aibă doar de câștigat în urma acestei colaborări.”

[Transcriere: Tamara Grejdeanu]

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG