Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata este Parascovia Rogate, reporter la platforma Sănătate INFO.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00
Link direct


„Pe Sănătate INFO citiți despre intenția Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de a face mai multă transparență pe piața medicamentelor din Moldova. Autoritatea propune noțiunea de înghețare a prețurilor, ceea ce înseamnă că Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale va decide de una singură dacă prețul unui preparat va fi schimbat sau nu pentru o anumită perioadă de timp.

Vaccinurile antigripale pentru acest sezon au ajuns în țară. Vorbim de un lot de 200 de mii de doze, care a fost recepționat de Centrul Național de Sănătate Publică. Pentru început vor fi vaccinate gratuit persoanele care fac parte din categoriile de risc, precum bolnavii cu maladii cronice, lucrătorii medicali etc. Campania de imunizare va demara în zilele următoare.

Tot pe Sănătate INFO aflați povestea Ludmilei Furtună, un medic anesteziolog-reanimatolog, care a lăsat sistemul medical italian, pentru cel moldovenesc. A plecat din Moldova în 2001 și peste 16 ani s-a întors acasă, de unde trebuie să ia totul de la început. Acest interviu nu este despre revenirea Ludmilei în Moldova, însă este o lecție a ceea ce cu toții putem deveni.

În ultimul timp auzim din ce în ce mai des despre stresul de la locul de muncă. Nu toată lumea însă cunoaște că acesta se poate transforma și într-o boală profesională, și anume sindromul burnout. Medicina este una dintre specialitățile cele mai solicitante, de aceea lucrătorii medicali sunt printre cei mai susceptibili de un mare surmenaj.

Astăzi este Ziua Mondială a sănătății mintale. În acest an, autoritățile au ales genericul „Sănătatea mintală la locul de muncă”. Din acest motiv, am decis să vorbim cu mai mulți directori de spitale din țară, precum și cu psihologi clinicieni, ca să vedem în ce măsură lucrătorii medicali sunt afectați de surmenaj și cum fac față situațiilor de stres. Concluziile acestora le citiți pe Sănătate INFO.”

[Transcriere: Alla Ceapai]

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG