Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Anticoruptie.md”


Invitata rubricii de astăzi este Anastasia Nani.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:26 0:00
Link direct

„Citiţi pe portalul Anticoruptie.md al Centrului de Investigaţii Jurnalistice o nouă anchetă din care aflaţi că circa 170 de judecători de la instanțele de fond şi de apel din Republica Moldova au indicat în declaraţiile lor de avere şi interese personale pentru anul 2016 împrumuturi de zeci sau sute de mii de lei, zeci de mii de euro sau lire sterline de la bănci şi rude. Împrumuturile au fost luate chiar dacă în ultimii ani salariile magistraţilor au crescut considerabil, comparativ cu cele ale altor bugetari, bunăoară medici sau profesori. Cel puţin opt dintre aceştia, cu datorii de sute de mii de lei, se angajează, spre deosebire de ceilalţi, să întoarcă banii în câțiva ani. Dacă e să raportăm la veniturile familiilor unora dintre ei, rambursarea datoriilor i-ar putea lăsa fără economiile adunate din salarii, pensii sau alte venituri legale. Unii experţi subliniază că dependența magistraţilor de anumiți creditori trebuie privită ca factor de risc pentru sistem. Alte detalii găsiţi în investigaţie.

O altă anchetă intitulată „Arborele genealogic al Justiţiei” arată mai multe relaţii de rudenie dintre judecători, avocați sau procurori. Unii dintre aceștia sunt, între ei, cumetri, nași, fini, iar alții - soți, fii, fiice, frați sau surori. Aproape toţi susțin că relațiile personale nu-i împiedică să fie obiectivi, într-o țară în care majoritatea cetățenilor percep justiția drept cel mai corupt domeniu.

Alte investigaţii, analize şi ştiri semnate de reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice găsiţi pe Anticoruptie.md.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG