Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Expresul” din Ungheni


Invitata rubricii este Lucia Bacalu.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:34 0:00
Link direct

Multă lume, iubitoare de folclor, a venit să admire portul popular, meșteșugurile, dansul și muzica populară la Pîrlița Unghenilor, unde a avut loc cea de-a cincea ediție a Festivalului de cântece și dansuri populare „Drăgaica”. Printre participanți s-au numărat formații folclorice din Sîngerei, Telenești, Ungheni, iar în calitate de oaspeți de onoare au fost artiștii de la Întorsura Buzăului, județul Covasna, cu care Direcția Cultură și Turism Ungheni are relații de colaborare și prietenii mai speciale.
Tancul de la Cornești, despre care s-a vorbit și s-a scris mult la finele anului trecut, când socialiștii l-au păzit nopți în șir de teama să nu fie transportat în altă parte, a căpătat o altă față. Mașina a fost vopsită în verde-aprins și, pe lateral, cu litere de-o șchioapă, cineva a scris, Za rodinu. Primarul de Cornești, Vera Buga, a declarat pentru „Expresul” că această faptă aparține reprezentanților locali ai Partidului Socialiștilor. „Indiferent dacă e considerat monument sau ba, nimeni are dreptul să intervină, să „renoveze”. Acest fapt poate fi considerat o profanare”, a subliniat, la rândul său, Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie Ungheni. Potrivit dânsului, tancul de la Cornești a fost instalat, cu mulți ani în urmă, hoțește, fără să existe vreo decizie în acest sens. ”Cea mai bună soluție e ca să fie demolat”, a accentuat istoricul.

Transparența scârțâie. Și la Călărași, și la Nisporeni, și la Ungheni. Cel puțin, asta reiese din raportul Promo-Lex „Monitorizarea transparenței activității administrației publice locale de nivelul II și a UTA Găgăuzia”. Acesta a fost prezentat la Călărași, fiind invitați la dezbateri reprezentanți din raioanele ce fac parte din regiunea Centru-Sud-Vest (Ungheni, Nisporeni, Călărași, Orhei, Ialoveni, Strășeni). Au dat curs invitației doar funcționari publici din Ungheni și Călărași. „Vrem să facem tot posibilul ca să fie cât mai transparentă activitatea consiliilor raionale”, a subliniat și Mihail Gorincioi, coordonator regional Promo-Lex. Deocamdată, însă, reprezentanții consiliilor raionale dau dovadă de mai puțin interes pentru acest subiect.
Procesul de monitorizare va dura doi ani, până în 2019 și vor mai fi elaborate, în această perioadă, patru rapoarte privind transparența activității autorităților publice raionale.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG