Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00
Link direct

„Citiți astăzi pe Sănătate INFO despre problema lipsei cadrelor medicale în școlile și grădinițele din Capitală. Din acest motiv, nu are cine să monitorizeze starea de sănătate a copiilor și nici să intervină în situații de urgență pentru acordarea primului ajutor medical. Sunt declarațiile șefului Direcției Sănătate din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, Mihai Moldovanu, de la ședința săptămânală a Primăriei. Acesta susține că niciun sector din Chișinău nu este completat 100% cu cadre medicale. Deoarece aceștia lipsesc, nu se face trierea copiilor și elevilor în fiecare dimineață în clasele de studii, nu are cine să monitorizeze calitatea produselor alimentare și nici să intervină în situații de urgență pentru acordarea primului ajutor medical.

Specialiștii în chirurgie pediatrică susțin că în Moldova avem chirurgi pentru copii profesioniști, care știu să facă intervenții dintre cele mai complicate. Problema cea mare însă rămâne în continuare dotarea sălilor de operații cu echipamente moderne. În mod special, aceștia duc lipsă de utilaje pentru intervențiile chirurgicale minim-invazive, care ar da posibilitate micuților să se recupereze mult mai repede.

Consumul de tutun printre moldoveni urmează să fie redus cu până la 5% către anul 2021. În acest fel, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale își propune să reducă decesele cauzate de maladiile asociate consumului de tutun. Printre acestea –cancerul de plămâni, bolile cardiovasculare, pulmonare etc. Prevederile sunt incluse în Programul național privind controlul tutunului și au fost aprobate săptămâna trecută de Guvern. Reducerea numărului de fumători cu trei la sută, până în 2018, este și una dintre condițiile Băncii Mondiale ca instituția să ofere finanțare pentru dezvoltarea sectorului de sănătate în Moldova.

Tot pe Sănătate INFO citiți povestea medicului moldovean care a plecat să facă doctoratul în Franţa şi a rămas acolo. După șapte ani de medicină la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu”, Andrei Timotin a ajuns în Belgia, grație programului de mobilitate FOSFOM, unde a făcut doi ani de rezidențiat. Sistemul medical de acolo însă nu l-a atras și a revenit acasă. Medicului i-au plăcut provocările și a mai aplicat la programul de mobilitate Erasmus+, datorită căruia a ajuns în Franța unde, timp de trei ani, a lucrat asupra tezei de doctor. În cele din urmă, tânărul medic a decis să-și continue activitatea acolo. Andrei este impresionat de sistemul de sănătate din Franța, unde potrivit lui, medicii își fac meseria din plăcere.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG