Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Moldova - Pablo, generic, newspapers, Chisinau

Invitata rubricii de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:15 0:00
Link direct

„Citiți astăzi pe Sănătate INFO despre aceeași plecare și apoi revenire în funcție a medicului-șef sanitar de stat a Municipiului Chișinău, Luminița Suveică, care capătă proporții confuze. Aceasta a fost eliberată apoi reangajată ilegal. Ambele decizii trebuiau să fie semnate sau, cel puțin avizate de către medicul-șef sanitar de stat al Republicii Moldova, ceea ce nu s-a făcut. Aliona Serbulenco afirmă că ea nu a propus nici plecarea și nici revenirea în funcție a doamnei Suveică, iar ordinele au fost emise în lipsa și fără acordul dânsei. Odinele au fost însă semnate de fostul ministru al Sănătății, Ruxanda Glavan. Legea spune, însă că numirea și eliberarea din funcție a adjuncților medicului-șef de stat al țării se face de către ministrul Sănătății, la propunerea medicului-șef sanitar de stat al Moldovei.

Spitalele din Moldova, fie republicane sau raionale s-au obișnuit să gestioneze banii în interior, fără ca să raporteze ce fac cu ei, chiar dacă e vorba de bani publici. O analiză a Sănătate INFO arată că niciun spital republican nu a publicat până acum rapoarte financiare complexe, din care să fie clar cum au fost gestionați banii și în ce scopuri. Cele mai exemplare sunt instituțiile spitalicești din Chișinău. Aproape toate, cu câteva excepții, și-au publicat rapoartele financiare simetriale și pe anul trecut de gestiune.

Este un preparat compensat, dar deocamdată mai mult pe hârtie. În realitate se găsește foarte greu și este și scump. Colistin, un medicament indispensabil pentru bolnavii de fibroză chistică, era eliberat până în noiembrie anul trecut doar cu rețetă de la medicul specialist al Institutului Mamei și Copilului. Din noiembrie acesta nu se mai găsește nici la farmacia Institutului Mamei și Copilului, iar părinții au fost lăsați să se descurce cum pot. Asta deși, potrivit ordinului 562 din 30 iunie 2017 Colistin poate fi eliberat pe rețetă și de către medicii de familie, deoarece preparatul a fost inclus în lista medicamentelor compensate.”

Opinia dvs.

Arată comentarii

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG