Linkuri accesibilitate

În așteptarea verdictului Comisiei de la Veneția (Igor Volnițchi/Tribuna.md)


De ce președintele Igor Dodon nu s-a alăturat evenimentelor de comemorare de pe 13 iunie? (Alexandru Vakulovski/Deschide.md).

Despre soluția cea mai bună în disputa privind sistemul electoral scrie Igor Volnițchi într-un editorial pentru Tribuna.md. Autorul scrie că Moldova e ca un butoi de pulbere, în așteptarea verdictului Comisiei de la Veneția, „gata să sară în aer în orice moment”. Volnițchi afirmă că drept bază trebuie să fie luată decizia de trecere la sistemul electoral mixt, iar ca şi compromis politic larg acesta să fie implementat începând cu alegerile parlamentare ordinare din 2022. După părerea editorialistului, asta ar permite promotorilor sistemului electoral „să iasă cu fața curată dintr-o situație destul de complicată”.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:52 0:00
Link direct

Într-un editorial pentru Deschide.md, Alexandru Vakulovski scrie la subiectul deportărilor din perioada stalinistă și de ce președintele Igor Dodon nu s-a alăturat evenimentelor de comemorare de pe 13 iunie: „Deși oficialii moldoveni au depus flori la monumentul Trenul Durerii, Dodon nici nu s-a arătat, nici n-a scris pe rețelele de socializare.” Nu e o temă bună pentru propagandă electorală?, conchide retoric Vakulovski.

Majoritatea membrilor Consiliului societății civile, creat de Igor Dodon, sunt angajați politic, de această opinie este analistul politic Vlad Țurcanu, citat de Radio Chișinău. Expertul afirmă că prin crearea Consiliului societății civile, inițiativă anunțată marți, președintele Igor Dodon ar vrea să dea un plus de greutate deciziilor sale, afirmă analistul politic Vlad Țurcanu.

Într-un articol de opinie în limba rusă, publicat pe portalul Basarabia.md, Nikolai Andreev comentează inițiativa democraților de a lupta cu propaganda rusească. După părerea autorului, liderul PD Vlad Plahotniuc se va folosi de ajutoarele financiare americane alocate pentru susținerea independenței presei din Republica Moldova: „toate declarațiile lui Plahotniuc despre lupta sa eroică cu propaganda de la televiziune rusești sunt o minciună, un nonsens și o provocare. El face business pe retransmisia posturilor TV din Rusia.”

„Moldova oscilează geopolitic din nevoia de dezvoltare economică şi securitate”, afirmă politologul Igor Boțan, citat de IPN: „A fost o perioadă de opt ani când la guvernare s-a aflat Partidul Comuniştilor, care a promis integrarea în Uniunea Rusia-Belarus, dar a făcut lucruri foarte importante în apropierea de Uniunea Europeană. În final, au venit la guvernare, aşa-zişii pro-europeni, care au dezamăgit cetăţenii”. După părerea expertului, cetăţenii moldoveni au instincte sănătoase, vor ca lucrurile în ţară să meargă înainte şi de aceea pendulează.

XS
SM
MD
LG