Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Silvia Rotaru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:31 0:00
Link direct

„Ofițerii SIS împreună cu polițiștii și procurorii au descoperit o schema frauduloasă de evaziune fiscală în domeniul farmaceutic. Activitatea ilegală era desfășurată de câțiva agenți economici specializați în importul și comercializarea produselor farmaceutice în Moldova. De asemenea, aceștia asigurau instituțiile medicale din țară cu medicamente în baza licitațiilor publice centralizate. Serviciul de Informații și Securitate precizează că agenții economici investigați au importat pe parcursul anilor 2013-2016 produse farmaceutice din India și China, la preţuri majorate, în valoare de peste 15 milioane lei. În urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe acte contabile, ștampile, înscrisuri de ciornă, calculatoare, purtătoare de informații electronice şi bani. Deocamdată autoritățile nu au făcut publice numele agenților economici și nici despre ce medicamente este vorba.

Curtea de Conturi a prezentat astăzi raportul de audit privind executarea fondurilor asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru 2016, în care atenționează despre mai multe nereguli admise în cheltuirea banilor publici. Lipsa de norme clare, de transparență și capacitate de control au dus, se pare, la gestionarea defectuoasă a banilor destinați pentru medicamente compensate. Auditorii au mers doar la două instituții medicale primare, însă neregulile depistate sunt grave. Potrivit acestora, 137 de medici de familie au eliberat pe nume propriu 1.050 de rețete în valoare de 85.000 de lei, dintre care 98 de doctori înregistrați pe sectorul repartizat lor. Totodată, 39 de medici, înregistrați la alți medici de familie, și-au eliberat 209 rețete în valoare de 20 de mii de lei.

Ministerul Sănătății s-a aflat, de anul trecut, în căutări intense privind potențialii finanțatori ai viitoarelor spitale regionale, care ar fi trebuit să fie fondate în urma implementării reformei spitalelor. Datele publicate chiar de autoritate confirmă că oficialii noștri au cerut ajutor de la prima doamnă a Azerbaidjanului, Mehriban Aliyeva care conduce controversata fundație Heydar Aliyev. Într-un raport al organizației pentru anul trecut se menționează că autoritățile ar fi încercat să ia legătura cu Mehriban Aliyeva prin intermediul Ambasadorului Republicii Moldova în Azerbaidjan, Gheorghe Leuca. Acesta ar fi avut două întrevederi, prima cu directorul executiv al fundației, iar apoi cu Mehriban Aliyeva. Ajutorul a fost solicitat prin intermediul fundației condusă de soția șefului azer.

Tot pe Sănătate INFO citiți despre tărăgănarea reformei spitalelor, care nu se va produce nici anul acesta. Încălcând deja mai multe termene, Ministerul Sănătății a anunțat partenerii externi că anul acesta se va axa pe „centralizarea” cazurilor complicate și descentralizarea „tratamentelor simple”. Astfel, sloganul „Un spital performant mai aproape de tine” rămâne o obligație neonorată. Acest lucru reiese din raportul de activitate, prezentat de Ministerul Sănătății către partenerii de dezvoltare. Autoritatea a anunțat că se va concentra în acest an pe reforma Asistenței Medicale Primare, Serviciului de Urgență Prespitalicească, Serviciul de Stat și de Supraveghere a Sănătății Publice, dar și pe asistența spitalicească.

În final citiți despre cât de respectată este legea antitutun în Moldova la un an de la punerea ei în aplicare. Un studiu realizat în localurile de alimentație publică, instituțiile medicale și cele de învățământ din țară arată că Legea Antitutun este respectată în peste 90% din spațiile publice închise și semideschise. Cele mai disciplinate la acest capitol sunt instituțiile de învățământ. În 99 la sută dintre ele nu se fumează. În schimb o parte dintre agenții economici care au în proprietate localuri de odihnă și agrement își permit să încalce legea în continuare.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG