Linkuri accesibilitate

Cum este pus în practică Acordul de Asociere RM-UE (A. Galbur/timpul.md)


Zece companii transnistrene au obţinut la Chișinău licențe de import și comerț en-gros a benzinei și motorinei (mold-street.com).

Portalul economic mold-street.com scrie că zece companii transnistrene, printre care Holdingul „Sheriff”, au obţinut la Chișinău licențe de import și comerț en-gros a benzinei și motorinei. „[…] Este prima dată când un număr atât de mare de companii din regiunea transnistreană au obţinut licenţe de activitate pe piaţa petrolieră”, subliniază portalul. O altă premieră e legată de compania „Sheriff”: este prima dată din 2004 când aceasta, fiind cel mai mare importator și comerciant cu produse petroliere în Transnistria, solicită și obține o astfel de licență de la autoritățile de la Chișinău.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00
Link direct

Liderul Mişcării „Antimafie”, Sergiu Mocanu, a menționat într-o intervenție video pe Facebook că vizita în SUA a lui Vlad Plahotniuc, liderul PD, ar face parte din strategia acestuia de supravieţuire fizică. Adevarul.md preia intervenţia şi difuzează următoarea afirmaţie a politicianului: „Plahotniuc nu face nimic altceva acum decât să supravieţuiască. Nu politic, dar fizic trebuie să supravieţuiască, pentru acea comandă care există pentru lichidarea lui.”

Pe fostul premier, Ion Sturza, îl înteresează mai mult costurile călătoriei lui Vlad Plahotniuc, cu un avion privat, în SUA. Într-o postare pe pagina sa de Facebook intitulată „Fiţe la moldoveni”, Sturza pretinde că un bilet la clasa business Chișinău-Washington (via Londra), cu pat, șampanie, caviar, tur-retur, ar costa cam 3.500 USD. Un Boeing 737-7BBJ, ca să nu exagerăm, aproximativ 500.000 USD! 100.000 USD per pasager”, notează Ion Sturza. Fostul premier scrie că, de obicei, clienții acestui tip de avion sunt șeicii arabi, dictatorii africani și oligarhii post-sovietici.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, vicepremierul Andrei Galbur, vorbește pe larg într-un interviu publicat de timpul.md despre cum este implementat Acordul de Asociere RM-UE, subliniind că prioritar pentru țară rămâne realizarea Pachetului Energetic III. Șeful diplomației spune că Planul Național de Acțiuni pentru implementarea Acordului, în perioada 2014-2016, a fost realizat în proporție de 73,73%, iar rata de armonizare a legislației naționale a atins 34%. „[…] Guvernul este determinat să asigure eliminarea tuturor restanţelor în 2017 şi, totodată, să asigure un nivel mai bun de implementare a Acordului de Asociere”, a spus Galbur. În contextul restanțelor, ministrul a remarcat că un nivel scăzut se atestă în domeniul transporturilor (49%) și sectorul societate informaţională (51%). A fost întrebat şi despre o eventuală denunțare a Acordului de Asociere pentru care pledează președintele Igor Dodon. Ministrul de Externe a declarat că acest fapt ar crea un anumit vid instituţional şi funcţional în relaţia RM cu UE. „[…] Înlocuirea acestuia acord cu un alt cadru juridic de cooperare va dura câțiva ani buni, fapt ce nu este în interesul nostru naţional”, a spus Andrei Galbur. În contextul statutului de neutralitate al RM, Andrei Galbur a spus că „izolarea nu este o soluţie pentru RM şi nu este în interesul RM.”

Nicolae Negru scrie într-un editorial publicat pe site-ul ziarulnational.md că Igor Dodon și-a tăiat pe jumătate creanga de sub picioare prin lansarea proiectului privind votul mixt, în condițiile în care actualul sistem pe listele de partid avantaja enorm PSRM-ul. „[…] În mod paradoxal, partidele, ONG-urile și toți cei care luptă acum pentru păstrarea sistemului electoral proporțional, luptă în folosul trădătorului Dodon”, scrie editorialistul. În contextul luptei politice din RM, Nicolae Negru menționează că „între Plahotniuc și un putinist, Occidentul îl alege pe Plahotniuc.” „[…] O guvernare putinistă la Chișinău ar fi și un cuțit în coasta vecinului nostru estic. Plahotniuc este preferabil ca un „factor” temporar, care poate fi relativ ușor influențat”, opinează Nicolae Negru. Autorul admite că, după alegerile parlamentare din 2018 , Joseph Daul, președintele PPE, îi va recomanda cu insistență Maiei Sandu și lui Andrei Năstase să facă alianță cu PD. „[…] Până la urmă, și Washingtonul, și Bruxelles-ul se vor împăca (e vorba de Parlamentul European, căci Comisia Europeană și Consiliul European s-au împăcat deja) cu situația „modelată” de Plahotniuc. Și pentru a se asigura de aceasta a mers el [Plahotniuc] în SUA”, conchide Nicolae Negru.

Comentatorul politic și jurnalistul Igor Volnițchi scrie pe portalul tribuna.md politica moldovenească a devenit un loc unde principala armă de luptă sunt demisiile sau demiterile. „Demisionează toţi în toate părţile: unii îşi depun mandatele de deputat, alţii – mandatele de miniştri, a treia categorie pleacă din diverse funcţii de conducere, inclusiv de nivel local”, scrie editorialistul. Igor Volnițchi notează, între altele, că unele voci afirmă că democraţii vor continua să „regizeze” demiteri şi demisii până când nu vor mai avea oponenţi, alţii – că opoziţia va reuşi să obţină demisia incorpore a puterii, a treia categorie vorbeşte despre o posibilă demitere a preşedintelui Dodon, a patra – despre o posibilă demitere a primarului Chișinăului, Dorin Chirtoacă, a cincea categorie – despre posibila demitere a lui Renato Usatâi, a şasea categorie – despre posibila demitere a lui Ilan Şor.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG