Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Anticoruptie.md”


Invitata rubricii de astăzi este Anastasia Nani.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:35 0:00
Link direct

„Anticoruptie.md citează experţi care nu exclud că PD ar fi putut recurge la resurse administrative ca să adune cele peste 500.000 de semnături din partea cetăţenilor în semn de susţinere a proiectului privind votul uninominal. Ce alte opinii au reprezentanţii societăţii civile aflaţi accesând portalul Centrului de Investigaţii Jurnalistice.

O anchetă publicată recent arată că fiind înglodată în datorii de peste jumătate de miliard de lei, Calea Ferată din Moldova a avut în ultimii ani cheltuieli enorme, pe alocuri nejustificate. Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice au analizat sute de contracte de vânzare-cumpărare, de asigurări sau de contractare a creditelor bancare semnate de şefii întreprinderii în anii 2014-2015, perioadă în care au fost acumulate restanțe mari la plata salariilor. Multe dintre achiziţii au fost făcute fie la suprapreţ, fie de la companii afiliate unor politicieni. Foşti şi actuali conducători ai CFM susţin însă că toate licitaţiile au fost transparente, fiind alese ofertele cele mai bune. Unii experţi sunt de părerea că realitatea arată contrariul şi că managementul ineficient, achiziţiile cu firme afiliate, deseori la preţuri exagerate, au umflat cheltuielile întreprinderii care a înregistrat pierderi considerabile în ultimii ani.

La începutul lunii august 2013, primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, anunța despre demararea unui proiect de eficiență energetică prin care ferestrele și ușile vechi din scările blocurilor de locuințe din oraș urmau să fie înlocuite cu altele de termopan. Banii necesari, circa cinci milioane de euro, urmau să fie luați în credit de la parteneri externi, o parte din sumă fiind grant nerambursabil, fără ca locatarii blocurilor de locuințe să contribuie financiar, potrivit autorităților. La patru ani distanță, doar 13% din blocurile incluse în proiect au beneficiat de ferestre noi, iar în câteva cazuri banii au fost încasați de instalatori chiar dacă nu au îndeplinit lucrările. Mai multe detalii pe Anticoruptie.md.”

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG