Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Sănătate Info”


Invitata rubricii de astăzi este Silvia Rotaru.

„Avem donatori, dar nu avem beneficiari pentru a primi organele acestora. Așa s-a întâmplat în aceste zile, când rudele unui pacient, aflat în moarte cerebrală, și-au dat acordul ca organele acestuia să fie prelevate, dar medicii nu au reușit să identifice pacienții care ar putea beneficia de ele. Problema e că donatorul avea o grupă de sânge rară, iar în listele de așteptare pentru transplant nu existau persoane care ar putea beneficia de ele.

În Moldova, anul trecut, 50 de copii cu vârsta sub cinci ani au murit din cauza traumelor suferite în urma accidentelor casnice. Alți aproape 2.000 copii de până la 5 ani au ajuns la spital cu diverse răni. Specialiștii spun că cel mai des tragediile au loc din cauza neatenției. Pentru prevenirea accidentelor și deceselor, deja de câțiva ani în Moldova sunt organizate campanii de informare pentru părinți. Acestea fac parte dintr-un proiect moldo-elvețian REPEMOL și finanțat de Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare. De anul trecut este creat un mecanism prin care responsabili de la centrele de sănătate publică sunt cei care vor gestiona resursele statului pentru a sprijini părinții să ia măsuri de prevenire a accidentelor la copii. Până la finele acestui an peste 200 mii de exemplare ale „Ghidului pentru părinți”, elaborat în cadrul proiectului REPEMOL, urmează să ajungă în familiile cu copii mici. Acestea vor fi distribuite prin intermediul Centrelor de sănătate din țară.

Într-o scrisoare adresată Ministerului Sănătății, Asociația Farmaciștilor se arată îngrijorată față de inițiativa Ministerului Sănătății privind eliberarea medicamentelor, inclusiv în magazine specializate. Experții în domeniu susțin că modificările propuse la Legea cu privire la medicamente nu sunt argumentate și ar putea provoca haos pe piața farmaceutică. În legătură cu acest proiect, farmaciștii propun ca termenul de dezbateri publice asupra documentului să fie extins și la îmbunătățirea lui să contribuie mai mulți specialiști. Totodată, pentru ca piața farmaceutică să activeze după toate regulile, Asociația crede că trebuie revizuite mai multe legi din domeniu, precum cea cu privire la medicamente, legea privind activitatea farmaceutică și să fie elaborată o politică nouă în domeniul medicamentului.

Amenzi usturătoare vor primi agenții economici care vor livra produse de calitate dubioasă copiilor din școli și grădinițe, dar și managerii instituțiilor care le vor accepta. Ministerul Sănătății propune mai multe modificări la Codul Contravențional al Republicii Moldova. Un proiect de lege în acest sens este lansat pentru dezbateri publice.

Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) din România informează despre 18 cazuri confirmate de gripă aviară pe teritoriul țării. La sfârșitul săptămânii trecute responsabili din Departamentul General Veterinar au informat despre apariția a două cazuri noi de gripă aviară.”

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

XS
SM
MD
LG