Linkuri accesibilitate

„Termitele roșii au sleit România” (Grigore Cartianu/România liberă)


„Gata! Emigrez în România!” (M. Duță/România liberă).

„De patru luni, de când binomul PSD-ALDE a preluat frâiele țării”, termitele roșii au sleit România”, scrie Grigore Cartianu în România liberă. Guvernul spune că nu face decât să aplice programul de guvernare, dar se dovedește că e mai degrabă un program de distrugere deliberată a țării. Cartianu vorbește despre asaltul asupra justiției. Nu e doar justiția: „Fiecare minister pare să fi primit ordin să distrugă ceva, fiecare comisie parlamentară trebuie să ruineze o părticică din această țară. Varietatea atacurilor este năucitoare”. „Majoritatea parlamentară PSD+ALDE a votat defrișarea sălbatică a pădurilor [...] au impus o lungă listă de so­cietăți și regii de stat [...] (care) nu vor beneficia de un management profesionist, ci de unul complet politizat. [...] Plenul Senatului a măcelărit legea administrației [...] primarii vor decide, iar funcționarii (din subordine) vor ajunge în pușcărie”, scrie Cartianu.

Mihai Duță exclamă în România liberă: „Gata! Emigrez în România! S-a depășit iar producția la hectar ca pe vremea lui nea Nicu. Avem cea mai mare creștere economică din Europa, așa spune Institutul Național de Statistică”. Autorul se îndoiește de profesionismul și, în ultimă instanță de corectitudinea specialiștilor în statistică. Ei măsoară la milimetru creșterea economică, dar spun că nu cunosc numărul celor emigrați în străinătate, pentru că sunt sate întregi în care nu mai ai pe cine să întrebi. Cum Organizația Mondială a Sănătății tocmai a prezentat un studiu conform căruia românii sunt pe locul 5 în lume la consumul de alcool pur, Mihai Duță reconstruiește caustic comunicatul de la Institutului de Statistică: „rezultă că niște bețivi au avut cea mai mare creștere economică din Europa. E evident că mulți lucrează la INS”.

România liberă reface și de sus tabloul situației economice: după criza din 2008, România și-a triplat datoria publică, adică suma cheltuită peste ceea ce există în buget. E cea mai rapidă creștere a datoriei publice din Europa. O treime din pensii se plătesc deja pe datorie, or guvernul PSD-ALDE promite majorări de salarii și pensii în cascadă.

Adrian Vasilescu scrie pe site-ul republica.ro despre lipsa de educație financiară a românilor. Consilierul guvernatorului Băncii Naționale comentează refrenul foarte răspândit că românii sunt în masă captivii băncilor, care i-ar fi momit cu credite pe perioade lungi de timp. Date fiind vremurile, oamenii riscă să-și piardă locuințele. Adrian Vasilescu arată că mai sunt nuanțe interesante: viața cu credite la bănci e ceva normal, obișnuit în întreaga lume. Problema este cât te îndatorezi și mai ales pentru ce. Or, în România, mai puțin de 20% din creditele ipotecare sunt pe 20 de ani sau mai mulți (credite pentru cumpărarea de locuințe, deci), în timp ce 30% sunt credite ipotecare dar nu pentru case: românii și-au pus gaj locuința ca să cumpere mașini, frigidere, televizoare etc.

Rusia achiziționează în ritm alert titluri de trezorerie americane, așa cum face și China, scrie Ziarul financiar. Cititorii află că, la momentul căderii prețului petrolului, Rusia a trebuit să-și consume masiv din rezerva în dolari ca să reziste, iar acum începe să o poată reconstitui.

XS
SM
MD
LG