Linkuri accesibilitate

„România riscă un dezastru de credibilitate externă exact în timpul preşedinţiei Consiliului UE” (V.Naumescu/ Contributors.ro)


Revista presei de la Bucureşti.

România s-ar putea regăsi curînd și fără garanțiile reale de securitate, din partea Statelor Unite, și în afara Uniunii Europene, „într-o lume care se dezintegrează și se restructurează în același timp”, scrie Valentin Naumescu în analiza apărută pe contributors.ro. Ar putea avea loc o „ciocnire” severă între „două opțiuni politice și, în sensul cel mai larg, culturale adverse, profund incompatibile” – liberalism versus iliberalism.

România a străbătut din 2007 în 2017 un deceniu fast, „a părut că progresează şi că face eforturi sincere de a combate corupţia şi de a instaura un stat de drept bazat pe independenţa justiţiei”. Aderarea la NATO și la Uniunea Europeană a fost fix pe momentul închiderii porților. Ceea ce întâmpină acum Ucraina, Moldova și Georgia ar trebui să le dea românilor o idee despre ce ar fi fost dacă nu a fost așa. Din păcate, odată cu venirea la putere a coaliției PSD-ALDE, mai precis, odată cu Ordonanţa 13 din ianuarie 2017, a devenit evident că noua putere instalată la Bucureşti (...) are ca obiectiv principal salvarea corupţilor şi penalilor (marea majoritate din ograda proprie), indiferent de preţul care urma să fie plătit de România pentru sfidarea Uniunii Europene şi a aliaţilor occidentali.

Naumescu crede că România se află pe ultima turnantă a unei strategii lipsite de scrupule a guvernanților. Se forțează cu orice preț încheierea adoptării legilor justiției până la preluarea președinției Consiliului European, pentru că în cele șase luni de președinție, PSD-ALDE ar prefera să se dedice unor tematici europene elevate, să lase impresia că se ocupă de lucruri serioase, „iar lucrurile acestea murdare să fie undeva în urmă, uitate atât pe plan intern, cât şi extern. Dar nu va fi deloc aşa”, spune Naumescu. „România riscă un dezastru de imagine şi credibilitate externă exact în timpul preşedinţiei române a Consiliului UE”. „​Lucrurile merg înainte cu toată viteza, ca Titanicul spre aisberg”. Țara „riscă un dezastru de imagine şi credibilitate externă”. Ce s-ar mai putea face? România „să oprească asaltul PSD-ALDE asupra independenţei justiţiei, administraţiei, presei şi zonelor încă autonome (spaţiul universitar, cultural, societatea civilă”; „să pregătească urgent un proiect politic credibil al opoziţiei, capabil să deconecteze în 2020 PSD-ALDE de la putere”; „să îşi refacă sistemul putred de partide, prin activarea unor partide politice cu suflu nou şi, poate, prin însănătoşirea celor vechi”.

Site-ul marginalia reproduce un articol apărut în România literară sub semnătura lui Mircea Mihăieș, care remarcă virajul spre stângism agresiv al unor publicații occidentale cu veche tradiție și cum sunt ignorate prin ne-evocare două evenimente cruciale pentru Europa: Primăvara de la Praga din 1968 și mișcările studențești din Franța, faimosul mai '68. În schimb, bicentenarul Marx, arată Mihăieș, a fost luat foarte în serios încă de acum doi ani de universitățile occidentale, institutele de cercetări și de presa stângistă. Concluzia autorului este că „crimele stângii beneficiază în lumea de azi de prezumția de impunitate”.

XS
SM
MD
LG