Linkuri accesibilitate

„Paradoxal, Klaus Iohannis are noroc cu Liviu Dragnea” (Andreei Pora/ Revista 22)


„Nu poți să ștergi pe jos cu Merkel și May, dar să îl tratezi cordial pe Vladimir Putin. Nu poți considera Europa un rival și Rusia un concurent” (Adrian Papahagi/ Marginalia)

Într-o analiză apărută pe site-ul Hotnews, Alexandru Lăzescu e destul de sever cu președintele Klaus Iohannis. Primul motiv de reproș e felul în care a prezentat rezultatele summitului NATO de la Bruxelles: „totul e în regulă, alianţa nu se destramă, iar în ceea ce ne priveşte stăm chiar mai bine ca înainte pentru că am obţinut ca un centru de comanda NATO să fie găzduit de România şi că se va acorda o atenţie sporită securităţii în zona bazinului Mării Negre”.

Lăzescu spune însă că destule analize post-summit sunt mult mai pesimiste. Ele spun de pildă că situația de securitate din bazinul Mării Negre este amenințată de voltele politice și de alianțe ale Turciei. Doar că în România, nici mass-media, nici cetățenii nu par foarte interesați de asemenea lucruri. Toată lumea e preocupată de situația internă, deși ea, privită de sus, e cam aceeași de multă vreme: Partidul Social-Democrat domină scena politică. În zona anti-PSD nu există unitate. S-a dovedit că opoziția a putut prelua puterea doar atunci când a coagulat cum-necum: în 1996, cu Convenția Democratică, și în 2005, cu Alianța DA. Lipsește un lider puternic de opoziție. Lăzescu spune că, pe mai departe, vocea cea mai sonoră în Parlament este cea a lui Traian Băsescu, dar, din păcate, el are și multe antipatii, nu chiar toate justificate. „Deocamdată, spune Alexandru Lăzescu, singurul liant al tuturor acestor partide (din opoziție) rămâne aversiunea comună faţă de PSD şi mai ales faţă de Liviu Dragnea”.

Articolul Andreei Pora din revista 22 e și mai critic la adresa președintelui. „Dragnea e în război cu toată lumea și va avea de ales între pușcărie și ordonanță de urgență. Iohannis, în schimb, nu e în război cu nimeni, așteaptă precum chinezii pe malul apelor tulburi. Ce, nici el nu știe prea bine”, scrie jurnalista nemulțumită de „înalta omisiune a unor simple mulțumiri adresate Laurei Codruța Kövesi”, de faptul că nici măcar nu a dat vreo explicație pentru acest comportament, pentru că s-a grăbit să o revoce, deși știa că va sosi Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția care i-ar fi oferit o baterie solidă de argumente pentru a nu semna revocarea. În mod paradoxal, Klaus Iohannis are noroc cu Liviu Dragnea, care, atacându-l permanent, fluturând ideea suspendării, nu face decât să-l „reîncarce” drept „inamicul public numărul 1 al PSD”.

Adrian Papahagi comentează pe site-ul marginalia întâlnirea dintre Donald Trump și Vladimir Putin. Ce s-a văzut în conferința de presă comună de după, scrie Papahagi, e de-a dreptul îngrijorător. „Niciun cuvânt de asigurare pentru partenerii europeni, niciun semnal de sprijin pentru firava opoziția democratică și restul de presă liberă din Rusia, nicio vorbă despre invazia Ucrainei. Trump părea să aibă un singur interes: să afirme răspicat, alături de principalul suspect, că Rusia nu a influențat alegerile din SUA”. „Oricât ar fi FBI de politizat, nu poți să ai mai mare încredere în asasinul kaghebist al Annei Politkovskaia decât în agențiile democrației pe care o conduci” (...) Nu poți să ștergi pe jos cu Merkel și May, dar să îl tratezi cordial pe Vladimir Putin. Nu poți considera Europa un rival și Rusia un concurent”, mai scrie contributorul site-ului marginalia.

XS
SM
MD
LG