Linkuri accesibilitate

„Cine anunță că Occidentul e dușmanul nostru?” (S.Loznița / Hotnews.ro)


„S-a dat un verdict pe o greșeală de limbă română” (C.T. Popescu / Republica.ro)

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00
Link direct

Regizorul ucrainean Serghei Loznița a acordat un interviu în exclusivitate pentru Hotnews.ro. Între altele, Iulia Blaga a discutat cu el despre „cum ar putea fi oprit războiul din Ucraina și cum să nu ne lăsăm manipulați de propagandă”. Loznița spune și povestea filmului „Donbas”, coproducție cu participare românească, cu care a deschis ieri secțiunea Un certain regard a Festivalului de Film de la Cannes: a pornit de la filmări de amatori găsite în 2014 pe Youtube, a ales câteva episoade, le-a așezat într-o oarecare ordine, „apoi am creat reconstituiri cu actori, decoruri etc., găsind deznodământuri situațiilor care în realitate nu avuseseră unul, astfel încât fiecare episod să funcționeze dramaturgic”. Când vine vorba de Rusia, de manipularea mentalităților în special prin televiziune, regizorul se declară pentru conștientizarea fenomenului. Publicul trebuie educat, trebuie să știe că ceea ce află prin mass media nu e neapărat realitatea, ci o anume interpretare a ei care îi este inculcată. „Nu e un secret că terorismul există pentru că există mass-media. Dacă nimeni n-ar afla că în urma unei explozii au murit oameni și nu ar vedea imaginile, nu ar exista terorism”, spune Serghei Loznița. Un rol important, și nu neapărat benefic, îl au și politicienii: „Politica de azi nu seamănă cu politica de acum 100 de ani. Churchill era convingător, dar nu poți spune că era un actor. În schimb, politicienii de azi sunt ca pe scenă: sunt atenți la cum arată, ce gesturi fac, cum vorbesc și chiar și în scris folosesc elemente care țin mai mult de actorie decât de politică”. Iulia Blaga îl întreabă și dacă știe ce se întâmplă în România. Da, știe că și aici e un fel de „show”: „Dar e cineva care trage toate sforile astea și care ar vrea ca lucrurile să se schimbe. Cine vrea asta? Cine anunță că Occidentul e dușmanul nostru? Ei o spun fățiș: Nu vă atingeți de țara asta, aici e zona noastră de influență!” Regizorul vorbește în calitate de rus despre Rusia și spune că influența ei va dura atâta timp cât vor dura resursele economice cu care o alimentează. Așa se întâmplă mereu când este vorba de putere.

Ieri, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării a decis cu o majoritate de un vot că președintele Klaus Iohannis trebuie amendat cu suma de 2000 de lei pentru că s-a referit într-o declarație la „niște penali” vorbind despre politicieni ai puterii aflați în cercetare sau în instanță. I-a discriminat. Mai mulți bloggeri de la Adevărul, comentatori pecum Mircea Morariu de la contributors.ro sau Cristian Tudor Popescu, republica.ro, găsesc că verdictul CNCD este pur și simplu discriminatoriu. C.T. Popescu atrage atenția că s-a dat un verdict pe o greșeală de limbă română: „penal” nu există în dicționar ca substantiv. Dar dacă tot a fost folosit de președinte (care putea opta pentru „sancționabili”), ar fi fost ușor de înțeles că era vorba de persoane aflate în cercetare penală, deci care ar putea suporta o condamnare. Niciun fel de atingere deci la demnitatea persoanei „penale”.

Republica.ro dezvăluie de altfel numele celor cinci membri ai Consiliului pentru Combaterea Discriminării care au votat pentru sacțiune (toți numiți la propunerea Partidului Social Democrat) și respectiv ale celor care s-au opus (toți din partea opoziției).

XS
SM
MD
LG