Linkuri accesibilitate

Alegeri „paradoxale” la Chișinău (I.Chifu / Adevărul)


Panta coborâtoare a liderului PSD Liviu Dragnea (A.Pora / 22)

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:23 0:00
Link direct

La Chișinău, opoziția a ales cea mai neinspirată candidatură pentru primăria orașului-capitală, arată Iulian Chifu în Adevărul. În opinia sa, Maia Sandu ar fi câștigat fără probleme postul, totuși nu a candidat, ci a chemat partidele din opoziție să-l susțină pe Andrei Năstase, liderul PPDA, un politican dintre cei mai controversați. Candidatul socialiștilor lui Igor Dodon, Ion Ceban, e și el o alegere paradoxală, pentru că, susține analistul, Dodon pur și simplu îl subminează, conștient că dacă ar deveni primarul capitalei, i-ar lua repede locul la cârma partidului. PSRM începe să cârtească împotriva lui Dodon, pentru că scăderea președintelui în sondaje trage și partidul în jos. Iulian Chifu îi dă câteva sfaturi lui Andrei Năstase, dacă tot candidează. În special fiindcă, așa cum arată lucrurile, nu candidează pentru locul al doilea, ci categoric pentru locul trei, deci inutil până la urmă. Ar trebui să aibă „un pachet de discurs convingător şi legitim pentru (...) votanţi. Unul pentru unionişti, unul pentru pro-români, altul pentru pro-europeni. Şi să fie credibil şi prin acţiuni trecute”, să se adreseze unioniștilor măcar cu discursul votului util, să demonstreze că e un bun manager.

Andreea Pora scrie în revista 22 despre panta coborâtoare pe care s-a înscris liderul social-democrat Liviu Dragnea, fiindcă e sigură că în câțiva ani acesta va fi scos din joc, insignifiant politic cum este acum fostul lider PSD și fost premier Adrian Năstase. „Deși a câștigat puterea cu un scor care i-ar fi permis o guvernare stabilă, coerentă și axată pe reforme ale statului, iată că după un an și jumătate PSD se zbate ca peștele pe uscat. Nu e vorba neapărat de scăderea în sondaje, de aproape 15 procente, ci de faptul că nu i-au reușit decât în parte lucrurile importante pe care le-a vrut. Și asta pentru că și-a propus în loc de guvernare să acapareze puterea totală”. „Actul guvernării a fost înlocuit cu o luptă pe toate fronturile pentru obținerea controlului absolut de către un autocrat de provincie”. Pora crede că proiectul cu care a preluat puterea – și anume capturarea statului – i-a pus în față pierdici la care nu se aștepta, așa că victoria e parțială, încă nu definitivă. Eșecurile lui Dragnea valorează mai mult decât „victoriile”. Totuși, „Răul ireversibil, care își va produce efecte mult timp după ce PSD și Dragnea nu vor mai fi la putere, este modificarea legislației penale și a spiritului Constituției”, pentru care se organizează un ciudat referendum pe tema „familiei tradiționale”. Dacă referendumul e validat, ar urma modiifcarea unui articol din Constituți și de aici se deschid multe posibilități, inclusiv perspectiva de a fi schimbat principiul de bază al legui fundamentale a României – echilibrul puterilor în stat.

Site-ul G4media informează că președintele Klaus Iohannis a formulat o a doua solicitare de demisie din partea premierului Viorica Dăncilă, pentru „a face loc unor oameni responsabili şi competenţi. E din ce în ce mai vizibil că Dragnea şi ai lui nu au nici o soluţie pentru o guvernare bună şi eficientă”. Despre acest guvern, Andreea Pora scrie în articolul din care am citat: „Începând cu Dăncilă și miniștrii săi, nu a mai existat în istoria postdecembristă o asemenea degradare și lipsă de minimă competență în guvern și administrație. Privindu-i, ai senzația că loazele claselor din liceele industriale au pus mâna pe stat. Cum remarca acum ceva timp Andrei Pleșu, e o minune a lui Dumnezeu că o țară condusă de atâția hoți și incompetenți nu se scufundă”.

XS
SM
MD
LG