Linkuri accesibilitate

„România nu e Ungaria, și nici Liviu Dragnea nu e Viktor Orban” (Florin  Negruțiu/ Republica.ro)


„Cei de la PSD vor copia pe mai departe ce se poate din discursul iliberal de acolo și își vor întări accentele naționaliste” (Mircea Morariu/ Adevărul)

Într-un interviu postat pe Hotnews – de fapt o corespondență de la Chișinău –, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, vorbește despre primul pas în crearea unui pol unit al dreptei, prin acordul încheiat cu Partidul Acțiune și Solidaritate și cu Partidul Liberal-Democrat din Moldova. Năstase speră că poate totuși miza și pe „sprijinul dreptei românești și a partenerilor noștri români din Partidul Popular European: Partidul Național Liberal si Partidul Mișcarea Populară”, cu toate că, pentru locale, fostul președinte al României Traian Băsescu a anunțat că formațiunea pe care a fondat-o îl susține pe candidatul Partidului Unității Naționale.

Andrei Năstase reacționează în interviu la observația reporterei că inclusiv analiști din România l-au plasat în tabăra non-unioniștilor (ca să nu spunem anti-unioniștilor): „M-am născut și am crescut într-o familie de buni români! M-am format ca om la școala românească de la Suceava și de la Iași, unde am absolvit și facultatea. În calitate de cetățean european m-am format mai ales în perioada în care am activat în Germania. Așa că să nu-mi țină nimeni lecții de românism și europenism. (...) Pe falșii unioniști care mă atacă astăzi nu i-am văzut înainte nici la fapte concrete și nici la mitinguri și la demonstrații”.

La București, presa comentează intens rezultatul alegerilor parlamentare din Ungaria, soldate cu victoria netă a FIDEZ, partidul premierului Viktor Orban. Evident, ceea ce interesează în România sunt eventualele repercusiuni asupra politicii interne.

Mircea Morariu, pe blogurile Adevărul, crede că puterea de la București va putea profita de precedentul ungar. Dar nu pentru că Partidul Social Democrat și Liviu Dragnea ar fi capabili de asta, ci pentru că Viktor Orban e consecvent și priceput să folosească greșelile adeversarilor interni și externi. Cei de la PSD vor copia pe mai departe ce se poate din discursul iliberal de acolo și își vor întări accentele naționaliste, în vreme ce politicienii din Ungaria vor profita de lamentabilul mod în care se sărbătorește în România centenarul Marii Uniri. Viktor Orban s-a orientat din timp: tema Tratatului de la Trianon i-a adus mulți votanți și va pedala mai departe pe ea. Comnetatorul notează că, la aceste alegeri, 195. 000 de români de etnie maghiară au votat Fidesz.

Florin Negruțiu, în schimb, atrage atenția pe republica.ro că România nu e Ungaria, și nici Liviu Dragnea nu e Viktor Orban. De ce? Simplu vorbind, pentru că, iliberal, autoritarist, naționalist și cum mai este premierul Ungariei, țara lui arată ca o țară occidentală. La Budapesta, politicienii nu doar vorbesc, mai și fac. Și există continuitate pe proiectele de anvergură, în special pe cele ce țin de infrastructură și investiții. În vremea asta, Liviu Dragnea nici măcar de promis nu mai reușește să promită, că de facut – se vede cu ochiul liber ce s-a ales. „Dragnea îl imită pe Orban, dar doar la nivelul de suprafață, cel al discursului. Liviu Dragnea este în fapt o caricatură de Orban”, scrie Negruțiu și adaugă: omul nu e nici pe departe benign, dar nu Orban poate fi făcut vinovat că, în vreme ce „noi ne apărăm sărăcia, și nevoile, și neamul de Bruxelles, ei, cu banii Bruxelles-ului, au construit toalete”.

XS
SM
MD
LG