Linkuri accesibilitate

„Lucrurile se complică enorm în ultimul timp” (Ana Blandiana/ Observator Cultural)


Ziare românești
Ziare românești

Revista presei de la București.

George Mioc, comentator publicat de stiripesurse.ro, scrie azi că visul reunirii Basarabiei cu România este realizabil, în ciuda calculelor „posac-pesimiste” ale multora. „Cum ar fi arătat azi Europa, scrie Mioc, dacă, în mai 1940, Winston Churchill îşi lua deciziile doar uitându-se peste rezultatele dezastrului de pe plaja de la Dunqerque? «Raţional» ar fi fost ca Marea Britanie să încheie pacea cu Germania. Dar Churchill a ales să continue bătălia”. Comentatorul se declară lucid: da, „ar trebui să se investească enorm în refacerea economică a unui stat devalizat de sovietici şi de o succesiune de regimuri corupte”; apoi, sprijinul popular, pe ambele maluri ale Prutului este atât cât este, adică insuficient. Dar ce e mai important decât toate este tendința, or datele arată că tendința este de creștere semnificativă a suportului față de ideea unirii. „Ce trage înapoi acest vis este laşitatea şi corupţia aşa-zisei elite politice. La Bucureşti, nu există niciun plan. Preşedintele ţării n-a mai trecut pe la Chişinău de circa trei ani, iar guvernul PSD face jocurile Moscovei. (...) Dar, mai devreme sau mai târziu, este convins George Mioc, vom scăpa de aceşti laşi care ne conduc”.

Pe blogurile Adevărul, Iulian Chifu face o sinteză a celor scrise în ultima vreme despre situația din Ucraina, acum, când s-au împlinit patru ani de la anexarea abuzivă a Crimeii de către Rusia. Gestul a fost sărbătorit în federație prin realegerea pentru a patra oară ca președinte a lui Vladimir Putin, dar și prin declarația fermă a acestuia că peninsula nu va reveni niciodată între granițele Ucrainei. Se confirmă astfel „temeiurile rupturii importante între Occident şi Rusia şi calificarea acesteia (din urmă) ca stat revizionist şi revanşard”. În fața ucrainenilor se află alegeri prezidențiale și parlamentare. Deși reformele „bat pasul pe loc”, Kievul primește totuși semnale încurajatoare dinspre Occident: susţinerea armatei cu arme letale defensive, ceea ce va permite o creştere rapidă a capacităţii de apărare a țării, și mai ales includerea Ucrainei pe lista statelor aspirante să intre în NATO. Între timp, țara e zguduită de evenimente surprinzătoare: pilotul Nadia Şevcenko, socotită la un moment dat eroină a războiului dus de ucraineni cu rușii în Donbas, a fost arestată direct din Rada Supremă, al cărei membru era, sub acuzația că ar fi pus la cale în detaliu un plan terorist de eliminare brutală, sub chiar cupola Parlamentului, a întregii conduceri a statului. Acuzațiile au fost prezentate de procurorul general al Ucrainei în sedința în care bizarului personaj politic i-a fost ridicată imunitatea.

În cel mai recent număr al săptămânalulului Observator Cultural apare și un interviu cu scriitoarea Ana Blandiana. Ca răspuns la o întrebare privind nivelul de democrație din România de azi, Blandiana spune: „Lucrurile se complică enorm în ultimul timp, și nu e vorba numai despre țara noastră. Dar să luăm exemplul nostru. Democrația n-a fost călcată, au fost alegeri libere și a câștigat PSD‑ul. Iar acum PSD-ul încalcă toate legile, distruge programatic statul de drept. Fără stat de drept, democraţia n-are valoare. Poate să fie chiar periculoasă”. Nu trebuie uitat că și Hitler a venit la putere prin alegeri libere, democratice.

XS
SM
MD
LG