Linkuri accesibilitate

Congresul PSD - o „năzăreală” a lui Liviu Dragnea


Revista presei românești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:34 0:00
Link direct

Congresul extraordinar al Partidului Social-Democrat, de la sfârșitul acestei săptămâni, e considerat de comentatorii de la București o năzăreală a lui Liviu Dragnea, un mod de a se vedea reconfirmat, o modalitate de epurare a organismelor de conducere ale partidului de „indezirabili”, ba poate chiar mai mult, cadrul în care Liviu Dragnea să obțină o prelungire cu un an mandarului de președinte al partidului, astfel încât să nu se facă alegeri înainte alegerile prezidențiale la carre probabil vrea să candideze.

Mircea Morariu observă pe blogurile Adevărul că „nici dl. Dragnea, nici aghiotanții domniei-sale, nici marii comunicatori ai partidului” nu au anunțat pe agenda „marelui areopag pesedist luarea unor decizii majore”. De asemenea, că din partid nu lipsesc nemulțumiții de actuala linie de conducere, și ei sunt în general dintre „veteranii PSD, cei mai mulți mult mai bine școliți, mai competenți, mai îndreptățiți și mai calificați să acceadă la funcții politice și demnități guvernamentale decât cei recompensați cu dregătorii de dl. Dragnea. Nu exclud posibilitatea ca un alter-ego al lui Constantin Pârvulescu să dorească să vorbească și să îi ceară socoteală d-lui Dragnea. Totul se va limita însă la acest mini-show. Nu se va întâmpla nimic mai mult”.

Analiza lui Andrei Cornea din săptămânalul 22 demontează ideea că planul B al lui Liviu Dragnea, după ce nu i-a reușit revocarea procurorului șef anticorupție Laura Codruța Kovesi, ar urma să fie nu riscanta suspendare din funcție a șefului statului, ci tunderea la maximum a prerogatovelor lui în ce privește înaltele funcții din justiție. Nu se prea leagă, crede Cornea. Dragnea va fi probabil nominalizat candidat al PSD pentru prezidențiale. Atunci cum ar fi să ajungă șef de stat dar să nu mai aibă exact pârghiile la care râvnește acum? Nemaivorbind de riscul de a pierde alegerile, caz în care ar pierde tot și ar lua-o pe urmele lui Năstase, Geoană, Pon­ta.

Andreea Pora este cea care pune pe hârtie zvonul că Dragnea ar vrea să-și extindă mandatul la conducerea PSD dincolo de 2019, ceea ce, în opinia jurnalistei de la 22, denotă nesiguranță. Ar fi vorba de „Condamnările care bat la ușă și sondajele de opinie, care în luna ianuarie 2018 îl dădeau cu o cotă de popularitate de doar 10% si arătau că PSD s-a prăbușit la 34%. Ceea ce a făcut-o pe Gabriela Firea (primarul general al Bucureștiului) să spună că partidul se sinucide politic și să amenințe cu demisia din funcțiile de con­ducere, dacă nu i se vor livra pro­iec­tele pe care le poftește. A bătut șaua să pri­ceapă cine trebuie”. Și a priceput. „Dragnea a promis schimbarea secre­ta­rilor de stat și a directorilor din mi­nis­tere deveniți indezirabili pentru singura concurentă serioasă din partid”.

Pe site-ul ziare.com, Ioana Ene-Dogioiu nu exclude toate aceste dezvoltări, dar una peste alta e sigură că „Liviu Dragnea se îndreaptă spre victoria care va distruge PSD. (...) ultimul Eurobarometru (...) arată că 1 din 2 români are încredere în Comisia Europeană și doar 1 din 5 în Guvernul de la București”, așa că „PSD se îndreaptă spre sinucidere politică, organizat, disciplinat și orb, amăgit de cel care pare să-l fi vândut demult în speranta că doar, doar și-o scăpa propria piele”.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG