Linkuri accesibilitate

„România s-a trezit. Spiritul ei civic e viu” (Radu Vancu/Formula-As)


Revista presei româneşti.

Comentatorii din presa de la București scriu astăzi despre verdictul Consiliului Superior al Magistraturii în chestiunea revocării procurorului șef anticorupție într-o discretă notă de „sevraj”. Jocul pare deja jucat, dar miza lui rămâne în continuare tulbure.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis că nu susține revocarea Codruței Kovesi, solicitată de ministrul de justiție. Președintele Klaus Iohannis este ultimul care va lua o hotărâre în acest sens. Dan Andronic, de la Evenimentul Zilei, e sigur că nu va semna pentru revocare, pentru că s-ar afla deja într-o situație win-win. Curtea Constituțională ar putea să declare în afara Constituției refuzul revocării, dar Klaus Iohannis nu va ține seama de acest verdict. De ce ar risca el suspendarea? Pentru că nu prea poate fi suspendat. La un eventual referendum, Iohannis ar obține cam 75%, crede Andronic, și, în plus, „va avea în buzunarul vestei tot ce înseamnă societate civilă și analiști pro-DNA, o platformă solidă de campanie electorală pentru al doilea mandat, va deveni liderul mișcării #rezist”.

Ioana Ene Dogioiu, de la ziare.com, vede însă cum „tabăra penală” a pregătit mișcarea următoare. „Exact la câteva ore după ședinta CSM, CCR a anunțat motivarea în cazul Legii 303/2004, una care amputează masiv atribuțiile președintelui (...). Acesta își pierde orice atribuție de decizie în cazul numirii conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție și a președinților secțiilor ICCJ, care revine exclusiv Consiliul Superior al Magistraturii. Iar în cazul procurorilor șefi, președintele păstrează dreptul de a refuza o singura dată, motivat, propunerea ministrului Justiției”.

Editorialistul de la gandul.info, Marian Sultănoiu, bănuiește un fel de „aranjament pentru casele de pariuri” și nu, cum spune lumea, „un adevărat război între ministrul Justiţiei şi şefa DNA”. Îndoiala vine pe întrebarea: „De ce şi-a făcut Tudorel Toader treaba de mântuială, când ştia că toată lumea din lume e cu ochii pe el? Nu s-ar spune că e un superficial, după cantitatea de orgoliu pe care o manifestă pe fiecare centimetru pătrat pe care calcă, şi nici după atenţia obsesivă şi necenzurată, vizavi de propria imagine. Să fi jucat el la două capete (...)?”

Lucrurile sunt într-adevăr încurcate. Radu Vancu, unul din inițiatorii protestului tăcut al sibienilor sub sloganul „Vă vedem!”, observă însă și semne bune. În interviul consemnat de săptămânalul Formula-As, el spune că „România s-a trezit. Spiritul ei civic e viu”. Acesta e marele câștig. Au venit la manifestații nu doar tineri, ci și personalități influente, între care şi filosoful Mihai Șora, care are 101 ani. După gustul lui Vancu, protestele au contaminat totuși mai puţini in­te­lec­tuali decât s-ar fi aşteptat, deși în toate momentele critice ale țării, „la 1821, 1848, 1877 sau 1918”, „toţi scriitorii adevăraţi au abandonat fără să ezi­te meseria de scriitor pen­tru meseria de cetăţean”. Dacă tehnica PSD este să mizeze pe oboseală, pe sentimentul că protestele sunt inutile, reacțiile externe au dovedit că nu e deloc așa. Și chiar adevărul despre România ar fi altul decât în versiunea PSD: „Mă enervează la culme, spune Vancu, încercarea de a transforma o ţară care funcţionează din ce în ce mai bine - cu toate defectele ei - într-o ţară în care toate instituţiile sunt parazitate, sunt scle­ro­zate de minciună. Asta e inacceptabil!”

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG