Linkuri accesibilitate

„Nu poţi să împingi politica externă în ciorba disputelor politicianiste interne” (Cristian Unteanu/ Adevărul)


Revista presei româneşti.

Articolul de opinie publicat azi pe blogurile Adevărul de Cristian Unteanu atrage atenția că Ministerul Afacerilor Externe începe să aibă urgentă nevoie de reformă și de o bugetare ca lumea. În clipa de față el a fost practic tăiat în patru. Există încă alte trei ministere care au preluat din atribuțiile diplomației: Ministerul pentru românii de Pretutindeni, un post de ministru delegat pentru Afaceri Europene şi unul de vicepremier pentru Parteneriate strategice. „În vremuri turbulente, într-o lume ce se agită spre conflict, e nevoie de armată serioasă, de componenta de securitate, dar şi de diplomaţie vie şi substanţială, bine dotată şi care să-şi poată face treaba, comunicând constant şi oportun evoluţiile în statele unde sunt reprezentanţe”, scrie Unteanu. Dacă serviciile au fost întărite, dacă s-a ajuns în sfârșit la finanțarea cu 2% din PIB a Ministerului Apărării, ar fi bine ca și MAE să primească un 2% și să depășească situația de acum: doar 20% sunt angajați proprii, restul detașați de pe te miri unde. Unteanu e convins că singurii care pot obține contracte avantajoase pentru economia românească sunt ambasadorii, or pentru asta e nevoie să fii în țara respectivă zi de zi, nu să faci vizite de lucru o dată la trei luni. Apoi, directorii generali şi secretarii de stat din minister au salarii mai mici decât ambasadorii pe care-i coordonează în statele acreditare. Mai e și chestiunea detașaților. România are nevoie de revenirea la diplomați de carieră, fără să renunțe cu totul la cooptarea de personalități pe posturi diplomatice, cu condiția ca ei să aibă pregătirea necesară și să constituie excepția, nu regula. Pentru că „nu poţi să împingi politica externă în ciorba disputelor politicianiste interne”. „Nu contra guvernului, ci împreună cu guvernul, de unde nevoia ca ministrul de Externe şi ministrul Apărării să colaboreze cu Preşedintele în format apropiat, dacă nu să existe chiar consultarea Preşedintelui înainte de desemnarea persoanelor în aceste poziţii.”

Din nou despre lunga conferință de presă a procurorului șef anticorupție. Laura Codruța Kovesi s-a dovedit cineva care are o cauză pe care și-a transformat-o în misiune. Împotriva unui asemenea om nu poți face nimic. E ceea ce au fost nevoiți să înțeleagă inclusiv adversarii DNA și ai lui Kovesi. Considerațiile îi aparțin lui Andrei Cornea și apar în revista 22. De săptămâna trecută, „Politicienii puterii au constatat (...) că se află în fața unei dileme teribile: dacă ră­mân cu LCK la DNA până în 2019, când îi expiră man­datul, vor continua – mulți dintre ei – să fie in­culpați și condamnați (...). Dacă însă reușesc să o demită și mai ales dacă o fac cu ajutorul preșe­din­telui, vor dezlănțui un taifun politic nimicitor pen­tru ei.”

În aceeași publicație, Rodica Culcer susține că liderul Partidului Social-Democrat Liviu Dragnea pregătește probabil ultimul său congres. Pentru că „PSD are o istorie lungă de mazilire a liderilor care eșuează, fie în alegeri, fie în justiție”. Dragnea încearcă să-și adune fidelii. Sunt tot mai puțini. Din perspectiva pesediștilor influenți și nemulțumiți de liderul lor, întrevederea lui Dragnea cu șeful statului ar fi semnul că Dragnea este în corzi. Cu atât mai mult cu cât nici măcar nu s-a încumetat să-și înștiințeze singur colegii de partid, ci totul a fost transmis la presă ulterior, de către președinte.

XS
SM
MD
LG