Linkuri accesibilitate

„Singuri printre duşmani…” (Andrei Pleşu/Dilema Veche)


Revista presei româneşti.

„Orice s-ar zice, lucrurile nu merg prea bine în ţara noastră. O spun reprezentanţi ai mai tuturor taberelor politice, o spun gazetarii, o spun protestele din stradă, o simt largi categorii de cetăţeni. Unanimitatea opiniei se fisurează doar atunci când vine vorba despre cauze”, scrie Andrei Pleșu, aparent prudent, în Dilema Veche. În fapt, articolul este o șarjă urzicătoare la adresa actualilor guvernanți, cu condiția să fie citit ca atare. Și dacă se poate, nu doar de către cei care au simțul umorului. Pleșu pune pe hârtie care cred românii că sunt cauzele degringoladei: „România e ţinta unei subversiuni planetare. (...) Suntem singuri, o insulă de nefericire, într-o mare de ostilitate.” „Instrumentele malefice ale schingiuirii cotidiene” a bieților români sunt, pentru mulți alegători, Uniunea Europeană, Statele Unite, diplomații străini, Soros, intelectualii care-și dau cu părerea, „așa-zisa societate civilă” care protestează fără să țină cont că „poporul” a ales PSD, multinaționalele care ar fi venit ca să jecmănească România, „ungurii şi ruşii”, și anume pentru că „au organizat lovitura de stat din decembrie 1989, pe baza înţelegerii dintre Gorbaciov şi Bush” ș.a.m.d. Șarja lui Andrei Pleșu este, se înțelege bine, expresia dezolării și a unei disperări încă ținute în frâu pentru tot ce se întâmplă.

Și se întâmplă, ce-i drept. Cristian Pantazi scrie pe hotnews.ro că guvernele Dragnea 1, 2 şi 3 au procedat „ca un croitor neisprăvit care a tăiat întâi stofa și apoi a măsurat” în chestiunea majorării, de fapt a tăierii salariilor. Bilanțul lui 2017 arată că „investițiile statului în proiecte de infrastructură, cele care aduc plus-valoare, au fost la minimul ultimilor ani, fix în anul cu cea mai mare creștere economică. Absurd și dureros pentru încă una-doua generații, pentru tot mediul de afaceri, pentru populația activă. În schimb, PSD a avut grijă să umfle și mai mult sectorul bugetar”. Numai în primele șase luni ale anului trecut au apărut 10.000 de noi posturi de bugetari, în timp ce sectorul privat se zbate pe uscat din lipsă de forță de muncă. Oamenii preferă leafa sigură de la stat, cu sporuri și unde, în general, spune Pantazi, se „taie frunză la câini”, în locul slujbelor în sistem privat. Ipocrizie, incompetență și aroganță din partea PSD. Din păcate, comentatorul nu e deloc sigur că actualii guvernanți vor și deconta la urne.

Cristian Unteanu scrie pe blogurile Adevărul, că aseară a avut loc la Bruxelles o dezbatere „cu scântei” în Parlamentul european pe tema legilor justiției din România. Cuvântul „îngrijorare” a fost pronunțat de foarte multe ori de comisarul european pe justiție. Guvernanții de la București nu au fost în stare nici măcar să dea explicații acolo unde erau de dat. S-a cerut admiterea la dezbateri a ministrului de justiție Tudorel Toader. (Nu s-a acceptat, din motive de regulament). În schimb premierul Viorica Dăncilă, care fusese invitat, nu a binevoit să fie acolo.

Sunt și doi comentatori care propun remedii punctuale. Daniel Funeriu îndeamnă pe contributors elitele intelectuale locale să-și impună viziunea, să se bată pentru renumele instituțiilor în care lucrează – universități. Iulian Fota (ziare.com) scrie despre urgența profesionalizării în domeniul securității naționale. Partidele politice, media și mediul academic au posibilitatea și trebuie să schimbe ceva. Deocamdată, ar fi nevoie măcar de o reuniune, prima de acest fel, a experților români în această specialitate slab reprezentată la 28 de ani de la căderea comunismului.

XS
SM
MD
LG