Linkuri accesibilitate

„Nu-mi mai înţeleg ţara, nu mai pricep metabolismul ei social-politic, nu mai percep linia de orizont” (Andrei Pleșu / Dilema Veche)


Revista presei româneşti.

Revista presei românești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:57 0:00
Link direct

Posibilă situație de șah-mat în politica românească. Este senzația lui Andrei Pleșu, care semnează în Dilema Veche o analiză preluată și pe blogurile Adevărul. „Totul mi se pare blocat pe termen indefinit, scrie el. Nu văd nici o ieşire la îndemână, nu pot aproxima ce fel de strategie ne-ar putea salva şi nici cine ar putea-o iniţia şi susţine în mod eficient, până la un rezultat mulţumitor. Nu-mi mai înţeleg ţara, nu mai pricep metabolismul ei social-politic, nu mai percep linia de orizont”. România a fost adusă în această „fundătură” de câteva detalii mai mult sau mai puțin nebăgate în seamă. Majoritatea „zdrobitoare” în virtutea căreia guvernează de un an social-democrații se rezumă de fapt la 3,5 milioane de voturi, în timp ce 15 milioane de români au votat altceva sau au tăcut. În ciuda cifrelor, PSD pare foarte tare pe poziții: și-a demis doi premieri, lucru total atipic, iar guvernanții nu par deloc impresionați de protestele societății civile și de coagularea ei, atâta câtă e. Andrei Pleșu se declară în impas: nu dibuie care să fie psihologia celor de la putere: pe de o parte lasă impresia că se ocupă crâncen de propriile interese, pe de alta dau un spectacol neîntrerupt „de incompetenţă, insuficienţă mentală, mulţumire de sine, mediocritate”.

Un blogger de la Adevărul, Dan Ionescu, observă că Liviu Dragnea, liderul PSD, de care nu s-a lipit nicio poreclă mai de Doamne-ajută, face excepție printre predecesorii săi. Că i se spune „Daddy” sau „PSDragnea” n-ar fi nici prea inteligent și nici cu haz. Unde mai pui că există o vorbă la români: „De un om de care nu poţi râde cred că ar trebui să te temi”. În cazul de față ar fi și argumente, crede comentatorul. Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană și alți lideri politici de forță, precum Traian Băsescu, aveau indubitabile atuuri pe unele paliere. Ce l-a adus totuși pe unul ca Liviu Dragnea pe poziție de forță, de asemenea forță câtă n-au reușit să adune nici Băsescu, nici Năstase: „Conduce această ţară fără să ocupe o funcţie executivă, deci fără să îşi asume în mod direct nici un fel de eşec sau decizie. O fac alţii pentru el”. Concluzia lui Dan Ionescu, în numele românilor: avem de ce ne teme? DA.

Se vede că momentul politic îndeamnă la priviri retrospective. În revista 22, Rodica Culcer trece în revistă nivelul de pregătire al premierilor social-democrați de la Adrian Năstase până la Viorica Dăncilă. Deteriorarea calității echipelor guvernamentale dă fiori, chiar dacă răul e mai vechi. Sunt 70 de ani, socotind și perioada comunistă, de când România nu mai e condusă de veritabile valori, dar „atât de prost guvernați cum suntem de un an de zile nu am fost nicio­dată și nicio echipă guverna­men­tală nu a avut un nivel de pregă­tire profesională atât de precar și nu a demonstrat o aversiune mai pronunțată față de UE ca echi­pele prezentate în ultimul an de Liviu Dragnea”. Ce s-a petrecut, în 14 ani, cu acest partid? E simplu. „Baronii locali, venali, primitivi și fără scrupule, au reușit (...) să-i înlăture pe profe­sio­niștii care puteau găsi un limbaj comun cu Bruxelles-ul.”

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG