Linkuri accesibilitate

„Devine din ce în ce mai clar că înlăturarea lui Ceaușescu s-ar fi putut face cu un cost uman cu mult mai mic” (Ioana Ene-Dogioiu/ziare.com)


Ziare româneşti
Ziare româneşti

Revista presei româneşti

„De Crăciun, Statele Unite şi administraţia Trump au decis să livreze arme letale defensive Ucrainei, cu precădere rachete anti-tanc Javelin. O opţiune pe care a avut-o şi Preşedintele Obama pe masă, dar nu a îmbrăţişat-o până la părăsirea Preşedinţiei”, scrie Iulian Chifu pe blogurile Adevărul, adăugând că decizia s-a luat după trei ani de dezbatere şi la cinci ani de la anexarea Crimeii de către Rusia şi de la declanşarea agresiunii ruse din Estul Ucrainei. Analistul consideră că în acest fel administrația dă răspuns semnalelor Moscovei că Rusia s-a retras formal din Siria, deci nu e exclus să se concentreze „cu precădere în Ucraina, cu toate forţele”.

Găzduit în același spațiu, blogurile ziarului Adevărul, Ștefan Vlaston prefațează ceva ce s-ar putea petrece chiar mâine: întâlnirea premierului român Mihai Tudose cu protestatarii din Piața Victoriei. Invitația a fost făcută de premier către structurile civice implicate în manifestații, printr-o declarație de Crăciun, din care bloggerul citează: „Vă mulţumesc pentru urări. De asemenea, vă doresc şi dumneavoastră numai gânduri bune. Legat de o posibilă întâlnire în perioada 27-30 decembrie, vreau să vă transmit că sunt deschis la dialog. În acest sens, vă propun data de 27 decembrie”. „Aceasta-i poziţia raţională, pe care ceilalţi politicieni n-au avut inteligenţa să o adopte”, comentează Ștefan Vlaston și inventariază în text gesturile prin care premierul Tudose s-a distanțat public în ultima vreme de liderul social-democrat Liviu Dragnea și de cei care îi susțin linia în PSD. Premierul are două atuuri: are pe mână bugetul țării și nu are procese penale pe rol precum ceilalți lideri politici ai puterii, adică Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu (președintele ALDE și șef al Senatului). După Anul Nou se va vedea în ce măsură e capabil să le folosească. Un singur lucru e sigur, spune autorul, acestui articol: după această invitație, nimeni nu-i va mai putea sancționa pe manifestanți că participă la o mișcare neautorizată.

Ioana Ene-Dogioiu, de la ziare.com alege să scrie despre împrejurările în care a fost executat pe 25 decembrie 1989, fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu. „Graba cu care au fost executați (atunci soții Ceaușescu) este probabil legată de ceea ce acum procurorii militari documentează despre evenimentele din decembrie 1989, adică nevoia de legitimare rapida şi prin orice mijloace a noii puteri instalate la conducerea țării”. E vorba de nevoia de legitimare a lui Ion Iliescu, așa că „diversiunea sângeroasă” care a urmat fugii dictatorului ar fi prețul cu care au fost taxați românii de viitorul lor președinte. „Devine din ce în ce mai clar că fără acest plan cinic, înlăturarea lui Ceaușescu s-ar fi putut face cu un cost uman cu mult mai mic”. De la aceste concluzii până la ideea că era mai bine pe vremea lui Ceaușescu e însă cale lungă. Ioana Ene reamintește că ceea ce s-a câștigat atunci este intact în mâinile românilor: libertatea. Problema ar fi că nu prea știu ce să facă cu ea.

XS
SM
MD
LG